Skapelsen släpper Skaparna – en intervjupodcast med kvinnliga musiker

10:08 11 Sep 2014
Poddens egna skapare: Sara och Rebecka. Foto: Helena Havlund

Musikhistorien är företrädesvis skapad för, om, och av män. Men inte länge till. Skapelsen är här.

Skapelsen består såhär långt av en sajt, en film, och en podcast. Tackfilmen till alla viktiga, kvinnliga musikskapare finns att se nedan, och idag lanseras också Skaparna – en intervjupodcast där kvinnliga musiker får tid att prata om just sitt skapande. Programleder gör Sara Martinsson och vår egen Rebecka Hedström, och bland gästerna syns giganter som Robyn, Seinabo Sey, Veronica MaggioTitiyo, Eva Dahlgren, och Min Stora Sorg.Vi pratade med Sara och Rebecka om gallringsprocessen, drömgäster och kvinnostålbad.

Varför behövs podcasten Skaparna?
Sara: – Vi tycker att det har saknats en intervjupodd som fokuserar på musiker, helt enkelt! Intervjupoddar finns ett gäng, musikpoddar finns ett gäng, men en plats där musiker verkligen kan få utveckla sina tankar kring kreativitet, skapande och drivkrafter har inte funnits. Förrän nu!
 
Hur kommer det sig att ni två blev programledare?
Sara: – Vi har jobbat ihop en del tidigare, bland annat när jag var redaktör för PSL. Det har alltid funkat väldigt bra att jobba med Rebecka, vi kompletterar varandra på ett bra sätt tycker jag och våra olika erfarenheter av radiomediet gör att vi passar superbra ihop som poddare – jag kan den gamla sortens lite präktiga radio, Rebecka är grym på den nya, roligare poddformen.
 
Och hur valde ni ut gästerna?
Sara: – Det var en enormt lång och rolig gallringsprocess där vi hade säkert 50-60 namn från allra första början. Vi ville ha en bra mix, "högt och lågt, brett och smalt", gärna människor med väldigt olika erfarenheter. På så vis tror vi att det blir tydligare att mycket med det här med kreativiteten är universellt!

Vilket av samtalen lärde ni er mest av?
Rebecka: – Vi lär oss av alla, alla har gjort olika resor för att nå dit de är idag och alla arbetar på olika sätt vilket är otroligt spännande att få höra om. Min Stora Sorgs kan-själv-resa var inspirerande! Mest uppseendeväckande för oss lite yngre var kanske Eva Dahlgrens berättelse om hur hon ringde och spelade upp sina demos live ibland över fast telefon, innan internet och allt det där fanns. Eller Titiyos imitation av Jonathan Johansson.
 
Finns det någon fråga ni har ställt alla gäster? Och vad har ni fått för svar?
Sara: – "Vad är musik för dig?" Det är någonstans vad allt handlar om, därför återkommer vi alltid till den frågan. Eva Dahlgren sa "det är den snabbaste vägen till mina känslor", det tyckte jag var fint! Titiyo sa att musiken var som en älskare och ett äktenskap i samma smet, det var också roligt.

Har ni – förutom de som redan är med, förstås – någon drömgäst till podden?
Sara: – Abba är alltid min drömgäst i alla sammanhang.
Rebecka: – Det är förstås helt orimligt, men – Beyoncé! Men vi har massa drömgäster kvar på närmare håll också, Zhala och Neneh Cherry till exempel.

Vilken är den snabbaste vägen till era känslor?
Sara: – Internet.

Rebecka: – Musik, och framförallt live, då tåras det inte sällan upp. Annars rör grova förolämpningar upp mycket...


Jag vet rätt många som helt och hållet har slutat lyssna på musik skapad av män. Behövs så radikala åtgärder för att kunna upptäcka kvinnors musik? Och isåfall: varför?
Rebecka: – Det beror nog mycket på utgångsläget. Om du kommer på dig själv med att bara vara intresserad av och lyssna på musik skapad av män så behöver du kanske den sortens stålbad för att upptäcka all den musik du missat, och liksom ”lära” dig att uppskatta andra röster och berättelser än de du är van vid.

De tre första avsnitten av podcasten, med Veronica Maggio, Eva Dahlgren och Titiyo, finns att avnjuta här. Ikväll anordnas även en releasefest för Skapelsen på Musikaliska i Stockholm.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!