Sju skönhetstips för dig som älskar smink men saknar pengar

16:37 9 Apr 2015

Jag vet inte om ni är som jag, men jag fattar inte konceptet mellanprisklass.

Jag vill att saker antingen ska vara svindyra – läppstift av malda diamanter, parfymer som kommer i graverade högblanka trälådor med nyckellås, puder format som snäckskal och sminkborstar av enhörningsmanar. Ni vet, såna produkter som i sig är små konstverk, som får en att tänka på andra sorts liv, dränkta i lyx och tillförsikt. 
Såna som man gladeligen betalar multum för, för just varumärket i sig, för drömmen det bär med sig. Sådana produkter man tycker det är värt att spara till och tråna efter i ett halvår, bara för att till slut få lägga sina flottiga labbar på en tung läppstifthylsa i guld, eller en puderdosa i elfenben. Ni vet.

Antingen det, eller så vill jag att det ska vara billigt. Och då menar jag snorbilligt. Så billigt att en rusch av det välbehag endast ett riktigt bra fynd kan frambringa sprider sig i kroppen, det som får en att känna att man lurat systemet. (Vilket man knappast har, men det är en annan historia, ungefär som att dyrare produkter sällan betyder bättre arbetsvillkor för de som har tillverkat grejerna.)

Tyvärr är Sverige väldigt dåligt på denna sminkkategori. Ett billigt nagellack här kostar fyrtio kronor, inte en dollar, och förutom de där sminkkorgarna med nagellack och utkladdat läppstift från Nordic Cap á tio kronor i mataffären är utbudet väldigt skralt.

Som tur är finns hela världen framför oss, nu när folk reser och man har släkt spridd över halva jorden. Därför vill jag tipsa om ett gäng produkter och märken som tillfredsställer alla ens behov av både sminkkletigt fejs och full plånbok.Bild från NYX:s Instagram.

SVERIGE

1. NYX
Egentligen är deras produkter på gränsen för att räknas som riktigt oresonligt billiga, men – läppstiften! Ibland märks det att man köper budget på just kvaliteten – men dessa, oh nej! Fullproppade med pigment, glider på som valla på en skida, bra hållbarhet och en mängd (roliga) färger. Går att köpa på webben, med fri frakt över 250 kronor!

2. ELF
Här är jag lite osäker på svenska återförsäljare – men jag hittade dem i en butik i Göteborg, så de borde finnas på fler ställen. Varierande kvalitet, men så billigt att det känns förment att klaga. Någon tia och uppåt går deras grejer loss på, och utbudet på underlagsprodukter är skralt, men ganska rättvist fördelat. Annars beställs det billigt från deras hemsida, som just nu rear ut cirka allt.Bild från Essences Instagram.

BENELUX/FRANKRIKE/ENGLAND/TYSKLAND

3. HEMA
Detta är ett sådant där undebart varuhus som hittas i Europa, med en mix av varor som verkar självklar för alla förutom mig. Strumpor? Javisst! Trädgårdsstolar? Japp! Vin? Självklart! Men förutom billiga kakor och trosor har de också smink. Och det är billigt, billigt, billigt! Läpp- och ögonpennor för tjugo kronor, läppstift för samma pris, foundations och puder för femtiolappen och uppåt. Kvaliteten varierar men är för det mesta ganska bra, ibland strålande, och för en gångs skull finns faktiskt underlagsprodukterna i annat än beige. Det märks liksom att de har en stor kundgrupp av svarta och bruna konsumenter, och det lyser igenom i deras utbud och palett! Jag är besatt av deras bakade Shimmering Bronzing Powder, och köper alltid en bunt nya läppstift när jag får tillfälle.

4. ESSENCE
Älskar detta märke, för bakom deras oansenliga och lite barnsliga image återinns något så himla bra – högkvalitativa nagellack och seriös, och ofta avancerad nail art. Ni vet, alla de där coola nagellacken med tusen inneboende effekter – de som ändrar färg, lyser i mörkret, glittrar i 3D eller vad det nu kan vara som är senaste hypen – har Essence redan gjort och sålt för tjugo kronor flaskan. Dessutom har de cirka alla verktyg och stickers du kan behöva för att kunna fixa naglarna semiproffsigt hemma.Bild från Nip+Fabs Instagram.

STORBRITANNIEN

5. ANATOMICALS
Älskar alla deras läppglans! De som stinker mint och får läpparna att svida på ett sällsamt skönt sätt, liksom deras två andra varianter som luktar körsbär och något mer odefinerbart. De beskrivs som läppbalsam, men jag skulle snarare kalla dem läppglans, och bra sådana, med lite vårdande egenskaper. Alla dessa produkter kan också beställas fraktfritt från Asos för en tjuga.

6. NIP+FAB
Det är inte bara klädmärken som skaffar billigare underlinjer, hudvården har också börjat med det nu! Lyxmärket Rodial, vars produkter annars säljs för runt tusenlappen och specialiserar sig på något som ska vara som plastikkirurgi minus själva kirurgin, har knoppat av sig i denna billigare lillasyster. Och jag älskar det! Förpackningarna är inte lika lyxiga men fortfarande fina, har roliga namn och viktigast – innehåller gedigna ingredienslistor. Perfekt för dig som vill testa syror (som Annahita Yazdi tipsat om) men inte kan eller vill betala multum. Glycolmasker, drakblodsplumpande serum och syrepackade rengöringspads – allt för under 200 kronor.


VÄRLDEN ÖVER

7. MARKNADER

Missa aldrig en marknad, var du än åker. Självklart kommer utbudet variera enormt beroende på var i världen du befinner dig, och kanske är inte sminkutbudet strålande överallt (men då kan du i och för sig köpa grillad kyckling istället!) men det är på mina marknadsbesök i Belgien, Frankrike, Holland och Italien som jag hittat chokladdoftande nagellack för tio kronor, guldläppstift, och saker som antingen varit piratkopior eller misstänkt stöldgods från riktigt dyra märken. Om du är äkta kan du pruta också, och passa på att köpa en färsk ananas eller ny tv-kontroll. Allt man kan önska, alltså.

Läs även: Säg hejdå till dåliga foundations – så köper du aldrig fel igen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!