Siri Barje tror inte på dieter

16:43 11 Dec 2018

Siri Barje, eller Olive Hummer som hon ofta kallas, tycker att vi ska äta mer som vi gjorde på 1800-talet. Nu släpps hennes nya bok Snabbmat för gröna gourmanderSkulle jag sammanfatta tv-kocken och matbloggaren Siri Barjes stil skulle jag använda det tidlösa uttrycket less is more. Grönsakerna är i fokus i hennes maträtter, och svårighetsgraden är oftast medel. Alla ska kunna laga mat, och främst ska alla kunna njuta av maten, tycker Siri som inte gillar att sätta upp för mycket regler kring vad man får äta.

– Jag fattar inte grejen med alla dieter. Att de fortfarande finns liksom. Folk får göra precis vad de vill såklart, men att leva på endast juice är inte ens mänskligt. I sin bok Snabbmat för gröna gourmander lär Siri Barje svenska folket att äta mindre kött, mer grönt och att laga god mat med enkla råvaror. Där delar hon med sig av sina bästa kitchenhacks, pangmiddagar som är lätta att laga och imponera med och redskap som hon använder varje dag, bland annat. Balans är ett återkommande ämne som även tas upp i boken. “Ät pasta och bröd om du vill. Men ät också sallad. Ät snabbnudlar till middag. Bara du lagar riktig mat också.” Någon form av matsnobb är hon alltså inte, trots att hon läst kokböcker sedan 5 års ålder och examinerat med 180 högskolepoäng från restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan.Men hur gör hon för att hålla ingång inspirationen? Tröttnar hon aldrig?

– Nej. Aldrig. Jag brukar kolla på The mind of a chef på Netflix, skrolla flödet på instagram och så har jag läst en blogg i tio år som heter Kryddburken. Hon är min totala motsats. En rockabillytjej från Öland som i princip bara lagar kött. Jag gillar att blanda högt och lågt. Ibland kan det vara vänner som inte ens kan laga mat som inspirerar med en maträtt.Att följa recept är något Siri gärna tar avstånd från.

– Jag läser en kokbok varje morgon till min frukost, och precis som all annan litteratur så sätter recepten sig i huvudet. Så när allt går fel vet jag ofta hur jag ska göra för att rädda det. Som igår när jag skulle göra en vit chokladcheesecake. Jag brände chokladen för jag orkade inte smälta det i ett vattenbad enligt receptet. Men bränd vit choklad är faktiskt väldigt gott. Så jag gröpte ur det brända och använde mig av chokladen ändå. Jag hade brynt smör till digestivekexen och citron i efterrätten och till slut blev det bra. När jag frågar vilken trend som är mest uttjatad så svarar hon sötpotatis.

– Alltså jag skjuter mig själv i foten av att säga detta för jag lagar så ofta sötpotatisrätter i Tv4, men sötpotatis känns väldigt uttjatat. Det kan vara gott som pommes men annars tycker jag att det är skittråkigt. Och att byta ut den riktiga potatisen mot sötpotatis förstår jag mig inte alls på. Det är ju en helt annan grej.Inför 2019 vill Siri Barje att vi ska vrida tillbaka tiden till 1800- talet och uppdatera husmanskosten.

– Jag tycker vi borde äta mer säsongsbaserad mat, kompostera och äta mer veganskt och vegetariskt. Börjar vi äta på det sättet så kommer det att föda helt nya mattrender. Sen måste vi sluta packa in alla grönsaker i plast. Det gjorde vi inte förr och det måste vi sluta med. Faktiskt. Det var bättre förr.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!