Siduri Poli utser: teknologiska trender 2014 – en trendcykel

13:51 1 Sep 2014För några veckor sedan släppte marknadsundersökningsföretaget Gartner sin årliga Hype Cycledär man listar trender och teknologier baserat på hype-värde.

Många IT- och marknadsavdelningar har jublat över lanseringen, men i mitt vardagsrum är det tyst av otillfredsställelse och tråkighet. Så jag gjorde en egen. Låt oss presentera: Siduris trendcykel 2014.

betyg: 4 3D-skrivare. Trots att 3D-skrivare har varit på tapeten ett tag är vi bara i första stadiet av vad skrivarna kommer att betyda för oss inom snar framtid. Vi har redan blivit amazed av 3D-printat “gips” och 3D-printad mat, men det är inte förrän vi kan printa ut mediciner, ditt DNA eller den senaste Prada-väskan direkt från catwalken som skrivaren kommer att ha nått sin peak. Om ens då.

 

betyg: 5 Den digitala industriella revolutionen. Vi kommer att gå från vi-skapar-för-att-det-går till att vi-skapar-för-att-någon-faktiskt-är-villig-att-använda-detta-på-riktigt.

 

betyg: 5 Transparens. Om Facebook är “a players trap” så är hela nätet en enda stor fälla för regeringar och storföretag som tvingar dem att antingen hålla sig transparenta eller få en bitchslap av Snowden & Co-nätverk som är bättre på att hitta information än vad IT-avdelningar är på att gömma dem.

 

betyg: 6 Digital demokrati. Mer om detta inom kort. Håll utkik. 

betyg: 6 Wearable tech. Vi har redan sett den interaktiva cykelhjälmen och den smarta sporttoppen som kommer att få oss att prestera bättre.

Men jag kan knappt vänta på att få bära de digitala klädesplaggen som kommer att göra mig så mycket snyggare, se: denna klänning från Ying Gao som rör sig beroende på hur du tittar på den. Alltså, kärlek från djupet av mitt hjärta.

Obs! I denna kategori ingår inte smarta handledsband.
 

betyg: 3 VD-män. Say no more. Männen i tech-världen har definitivt nått sin peak. Nu förväntar jag mig fler kvinnliga presidenter än vad Sydamerika procentuellt någonsin skulle kunna jämföra sig med.


betyg: 3 Smarta handledsband som Nike Fuelbands, som inte tillför någonting extra till människor, mer än att man vid första anblick ser väldigt techy-but-trendy ut. Att säga ”hej, jag är inte bara moderiktig utan även intelligent nog att bära något så smart som ett smart handledsband, kolla hur det lyser när jag trycker på det, ser du hur färgerna cirkulerar och byter mönster, wow, kolla hur smarta och trendiga vi är, jag och mitt smarta handledsband”? Hej då.

 

betyg: 2 Cookies och andra trackingvarianter som spårar dig när du shoppar, låt säga en datorväska som födelsedagspresent till pojkvännen, för att därefter förfölja dig med produktbilder på alla hemsidor som du sedan besöker, med låt säga killen, och spoilar allt vad en överraskning innebär. 

 

betyg: 1 QR-koder. Det är ett skämt att man 2014 fortfarande behöver påminna folk om varför det alltid kommer att vara en dålig idé att försöka tvinga arma människor till att ladda ner en app - hitta en QR-kod - skanna - stå blixtstilla - håll andan - vänta på vad som kommer att ploppa upp - känna förväntningarna öka - pirret i magen - och sedan - antiklimax - när man landar på home-sidan för IKEA.se. Fool me once, shame on you; fool me twice, gå och dö QR-kod, dö.

Siduri Poli är Nöjesguidens teknologiskribent. Hon har tidigare skrivit om
 10 reseappar som får dig att inte se så dum ut och 6 tecken på att Google är på väg att köpa upp världen.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!