SHY Martin - Sveriges nästa musikexport

13:05 2 Feb 2017

Artisten och låtskrivaren SHY Martin beskrivs som en av Sveriges mest lovande textförfattare. Hon har, tillsammans med kollegan SHY Nodi skrivit låtar som Mike Perrys The Ocean med över 360 miljoner spelningar, och The Chainsmokers All We Know. I dagarna släppte hon en ny, avskalad version av The Ocean.

Sara Hjellström, känd under artistnamnet SHY Martin, har de fem senaste dagarna befunnit sig på Stockholm Songwriting Camp. Låtskrivare från hela världen har samlats för att skriva, utbyta erfarenheter och skapa kontakter. Att hon har ett hektiskt schema märks när hon dyker upp med en tom tallrik som hon efter intervjun ska fylla i hotellets restaurang.
 SHY Martin har många projekt på gång just nu. På sidan om sin låtskrivarkarriär är hon aktuell i bandet Södra Station, där hon skriver texter och sjunger - och i dagarna släpptes en ny version av superhiten The Ocean.
– Jag gillar att ha många projekt i luften. Jag skriver delvis åt mig själv, åt Södra Station och åt andra artister. Jag behöver alla de komponenterna för att samla inspiration och utvecklas. Just nu jobbar vi bland annat på en ny ep med Södra Station som släpps i vår. Det ska bli väldigt spännande.

Sitt stora genombrott fick hon genom den Grammisnominerade låten The Ocean, som hon producerat ihop med Mike Perry och SHY Nodi. Den har i skrivande stund över 360 miljoner spelningar på Spotify.
– Jag hade inte alls förväntat mig ett sånt stort genomslag. Månaden innan hade jag opererat halsmandlarna och mådde allmänt dåligt över det. Egentligen får man inte sjunga eller prata under under en längre period efter en sån operation, men när Mikel Person (Mike Perrys riktiga namn) skickade över beatsen tvekade jag inte en sekund. Låten skrevs i min soffa och spelades in min garderob, i en tagning. Jag var tvungen eftersom jag inte ville förstöra min hals ännu mer.

Vad har låten gett dig karriärsmässigt?
– Den har öppnat upp väldigt mycket för min som artist. Bara att ha det på cv:t gör att folk får upp ögonen för mig. Dock räknar jag inte nomineringar och streams, det är bara en bonus. Men bara att få släppa musik som folk tycker om tycker jag är superkul.
 Musiken och skrivandet har hand i hand följt med SHY Martin genom livet.
– Jag har alltid älskat att skriva. Jag satt hemma och skrev noveller hela tiden. Jag sjöng även väldigt mycket som barn, nästan mer än jag pratade. När jag skulle börja gymnasiet sökte jag till musikgymnasiet MoP i Skara och kom in. 

Skara, kan en viss Bert Karlsson ha ett finger med i spelet där?
– Ja exakt, jag tror han är delägare i det på något vis. Det var en väldigt bra skola, jag träffade många där som jag jobbar med idag, till exempel min manager. Jag blev signad som artist redan på gymnasiet, när jag var 17 år. Men jag släppte ingenting då och sa upp kontraktet när jag började på Musikmakarna.
 
Det var när SHY Martin som 20-åring flyttade till Örnsköldsvik och började på Musikmakarna, som saker började ta fart.
– Min första session som låtskrivare var med NEIKED. Han höll då på att utveckla sitt projekt med Miriam Bryant. Sedan dess har det bara flutit på. Jag har hamnat med rätt människor i rätt sammanhang hela tiden. 

 Att intervjua en svensk låtskrivare utan att prata om det svenska musikundret vore grovt tjänstefel. Eller kanske inte, men det kom på tal.

Varför tror du svenskar är så bra på att skriva och producera musik?
– Vi pratat om det här på campet faktiskt. Jag tror det delvis beror på att vi har så mycket musikundervisning i skolan. I hela låg- och mellanstadiet spelade alla, verkligen alla, gitarr eller piano. Sen finns det många musikutbildningar längre upp i åldrarna. Vi har nog mycket CSN att tacka för det. I Sverige har man råd att experimentera, man har råd att göra misstag, man har råd att grotta in sig - på grund av de CSN-lån vi har möjlighet att ta.

 Hon fortsätter prata om vad det svenska musikundret, där bland andra producenterna Denniz Pop och Max Martin är centrala figurer.
– De har gjort det möjligt för oss svenskar att bli lyssnade på av folk i branschen. Många vill skriva med svenskar för att de vet att vi kan skriva bra musik. Så lite gratis har man, som svensk låtskrivare utomlands.

Har du skrivit något tillsammans med någon av dem?
– Nej, inte ännu. Men senast vi var i Los Angeles besökte vi Max Martins kontor. Det vore spännande att jobba med någon från Wolf Cousins, vi får se om det dyker upp något i framtiden.
 2017 kommer bli minst lika händelserikt som det föregående i SHY Martins liv. Nu på söndag åker hon till Los Angeles för tre veckors låtskrivande, och därefter direkt till Thailand för ännu ett låtskrivar-camp.
– Det är så kul att åka runt i världen och möta andra kulturer. Jag kommer från en familj där vi som barn alltid åkte på tältsemester på somrarna. Det var jättefint verkligen, men nu blir det stort för mig bara jag kommer utanför Sveriges gränser.

I vår släpps Södra Stations ep och den 28 februari har SHY Martin chansen att vinna Årets Låt på Grammisgalan, för The Ocean. Den nya versionen finns att lyssna på här.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!