Shout Out Louds släpper nytt

09:51 19 Sep 2017

Inför släppet av Shout Out Louds femte album, Ease my mind, har vi snackat med bandets sångare och gitarrist Adam Olenius.

Skivan är det första den hajpade gruppen har släppt på fyra år. Sedan dess har dock mycket hänt – bandmedlemmar har bytts ut och andra projekt har tagit form men än stor gymnasie-vännerna starka. Albumet har ett soligt sound trots att den blivit till i den svenska midvintern.

Hur känns det att spela tillsammans igen efter tre år?
– Fantastiskt! Vi är ju bästisar och har varit med om så mycket ihop. Halva våra liv typ. Så det skall bli kul att resa runt och spela nya skivan.

Vad har ni sysslat med under tiden?
– Rest, skaffat barn och skrivit musik. Jag har spelat in en solo EP som kom förra året och Bebban och Ted har haft sina musikprojekt Astropol och A Nighthawk.

Sedan sist har Eric Edman gått från att vara trummisen till bandets ekonomigubbe – hur kommer det sig?
– Eric tröttnade nog på att turnera och ville hitta något mer permanent a.k.a bli ekonomigubbe. Att resa runt och jaga drömmar är ju inte för alla. Men han känns ju fortfarande som en medlem och kommer att hälsa på på turnén nu i höst.

Ni alla är kompisar sedan gymnasietiden, tröttnar ni aldrig på varandra?
– Jo ibland, men det gör man ju med alla. Man vet ju exakt vilka knappar man skall trycka på för att skapa lite kaos. Vi tjafsar men det är så sjukt kul att hänga med de där dårarna!

"Vi har gått mycket mer på känsla än hjärna också"

Hur känns det att släppa album nu då?
– Äntligen! Vi är långsamma men man måste också vänta in känslan “nu är det dags”. Kan räcka med att man ser en reseannons om resor till Chicago eller Berlin så blir man peppad på att åka ut och spela.

Hur skiljer sig Ease my mind från tidigare album?
– Nya skivan är mer organisk och har kanske varmare än Optica. Vi har gått mycket mer på känsla än hjärna också. Letat efter känslan vi hade när vi startade bandet.

Hur skapade ni egentligen ett soligt sound i den svenska midvintern?
– Tro och hopp. Sen festade vi och åt chips med dipp. Men vi letade verkligen efter solskenet i låtarna. Sen blev det mer solnedgång när texterna kom på plats. Jag har svårt att komma bort helt från det melankoliska.

Med ett antal turnéer i bakfickan måste du ha ett antal roliga minnen på lager – dela med dig av ett!
– Minnen är oftast ganska interna så svårt att klämma fram med något stort men ett minne som jag tänker på just nu är att på en av våra tidiga spelningar i NYC så fick vi reda på att David Bowie hade bokat ett ”bord” uppe på balkongen. Men ingen visste om han kom eller inte – så nära att jag kunde få varit ett minne hos honom – jag tjatade om det i veckor efteråt …

Vad packar du alltid ner i väskan inför turnén?
– 8 hour cream Elisabeth Arden och hörlurar.

Ease my mind släpps den 22 september. Följande datum kan du se dem i Sverige: 25 oktober Malmö, 26 oktober Göteborg och 27 oktober Stockholm.

 
Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!