FOTO: OSCAR OMNE

Sexologen svarar

10:20 23 May 2022

Hur vet man om ens kvart i tre-ragg har äktenskapspotential? Sexologen och relationsgurun Kalle Norwald försöker hålla både oss, och deltagarna i Gift vid första ögonkastet, i handen. 

Restriktionerna försvann och eventuellt även gränsen för hur många dejtingprogram som kan inmundigas samtidigt. Vi formligen vadar fram i taffliga första dejter och kuddar på högkant. Men vi verkar onekligen göra det med stor entusiasm.

Varför är vi så besatta av att gifta oss?
– Jag tror det finns flera anledningar. Dels tycker vi det är mysigt och kul men det kan också vara en ursäkt till att ha en bra fest. Ett giftermål är ju något positivt att fira, det är inte jättemånga tillfällen där vi faktiskt bara kan få fira något positivt. 

Skansen erbjuder drop in vigsel för 1 500 kronor och dejtingprogrammen står som spön i backen, varför är vi så kärlekscentrerade just nu?
– Min kvalificerade gissning är att vi är lite relationstörstiga efter en tid av pandemi. Dessutom är vi sociala varelser och tycker om att titta på relationer, både sådana som funkar och inte funkar, för att kunna applicera det på oss själva. 

Om nu målet är en relation i nöd och lust tills döden skiljer oss åt, vad ska man tänka på när man sonderar terrängen? 
– Jag tänker att målsättningen är värd att diskutera. Vi har en tendens att lägga alla egenskaper, önskemål och drifter på en enda person: den vi ska gifta oss med. Mitt råd är att ha flera relationer, då menar jag inte nödvändigtvis att vara kär i flera samtidigt, utan att lägga några av de där egenskaperna på vänskapsrelationer eller familjemedlemmar. Det betyder inte att vi ska sänka kraven på våra kärlekspartners utan vara ödmjuka inför det faktum att det är ett högt ställt krav att en enda person ska göra dig komplett.

Det är väl ändå lite sexigt att vara ung och frånskild? 
– Haha, ja, det kan ju vara en preferens. Det jag tänker spontant är att det handlar om en person som väljer att satsa. Många ingår ju äktenskap i önskan att det ska vara för alltid, men det finns säkert de som tänker att det här kan hålla ett tag. 

Finns det några generella red flags?
– Tusen. En klassiker är ju att man inte ska fatta stora beslut när man inte är vid sina sinnens fulla bruk, alltså kanske inte gifta sig på fyllan. 

Så att gifta sig vid första ögonkastet är okej, så länge man inte är full? 
– Uppenbarligen, haha. Men vet man redan innan att det inte kommer hålla kanske det är onödigt. Att gifta sig och skilja sig är en ganska stor administrativ apparat, den tiden skulle man kanske kunna lägga på något lite roligare istället. 

Ponera ett exempel, min dejt är inte så smart, vad gör jag?
– Antingen säger du tack och adjö eller så går du på en andra dejt och kanske hittar en annan sida som du tycker är mer spännande. 

När gör folk i regel slut?
– När kärleken tar slut. Många frågar hur man vet när det är dags att göra slut och ja, krasst är det när relationen ger mer negativa än positiva saker, över en längre tid. 

Hur vet man om hemsläpet är the love of my life?
– Det vet man inte, man måste träffa de igen. 

De går alltså inte på något sätt att avgöra det här klockan 04 på morgonen?
– Nej, det kan man tyvärr inte. Den har man kanske försökt några gånger, haha, men krasst går det inte att veta om någon är “the one” förrän man har lärt känna den mer. Och man lär inte känna en person på en natt, i samband med ett hemsläp. 

Ina Lundström sa en gång att om man varit ihop mer än 8 år så är det incest att ligga med varandra, vad säger du om det? 
– Ojdå, jag har varit ihop med samma person i 15 år så då är väl vi körda. Jag håller inte med får jag tillägga, haha. Det handlar om att man måste upprätthålla den erotiska och sexuella delen av relationen, gör man inte det finns det en risk att man blir mer som syskon. 

Och hur gör man det efter 15 år? 
– Utan att bli allt för privat så man måste jobba på sin relation genom att fortsätta hålla på sexuellt. Gud vad perverst det där lät, haha. Men knepet är att upprätthålla ett sexliv på ett eller annat sätt men också att vara ödmjuk inför att lusten kommer och går. Vissa perioder är man mindre kåt och det är okej, men det finns en poäng i att prata om det.

Är du för den berömda schemaläggningen? 
– Jag är för transparens och öppenhet! Ibland, i vissa sammanhang, kan det finnas en poäng med att schemalägga. Jag brukar inte nödvändigtvis rekommendera att man schemalägger på de sättet att man bestämmer att man ska ligga med varandra på onsdagar klockan 20.00. Snarare att schemalägga intimitet. Ni kanske kan sitta bredvid varandra i soffan utan byxor och klappa på varandras lår? Det kan finnas en poäng med det också. 

Så schemalägga att sitta i soffan utan byxor.
– Eller att ligga nakna bredvid varandra i sängen, eller att hångla mot kylskåpet i två minuter. Det är också härligt. 

Var går gränsen för när det är omoraliskt att ghosta någon?
– Moral är högst individuellt så det är svårt att säga något som gäller alla, tyvärr. Att ghosta är en vanlig strategi som vi använder när vi tycker saker blir intima för snabbt eller tycker något är läskigt. Det där med att behandla andra som man själv vill bli behandlad är en bra tumregel tycker jag.

Vad är den sexigaste egenskapen när det kommer till ragg?
– Jag är avvikande på så sätt att jag är en sucker för töntiga romantiska klyschor av typen "hej kexet står du här och smular". Det fångar mitt intresse på nolltid.

Hur vet man att man är kär?
– Det kommer man aldrig veta med hundra procents säkerhet. Jag skulle beskriva känslan av kärlek som en blandning av glädje och nyfikenhet. Får man någon form av kroppslig reaktion när man tänker på eller är nära den personen kan det vara en fysisk indikation på att man är kär. Eller att man är väldigt upptagen med positiva känslor och tankar om personen i fråga.

Ett sista råd från experten inför dejtingsommaren 2022?
– Jag tänker såhär: om du dejtar på samma sätt hela tiden och inte hittar det du söker - prova något helt annat. Om du vanligtvis går för skäggiga hipsters på Södermalm och efter flera försök inte hittat rätt, prova en backslickkille från Vasastan. Gör lite tvärtom!

Kalle Norwald är aktuell som terapeut i Gift vid första ögonkastet och med podcasten Hur är det med sexlivet?. I september ger han ut boken Tack, förlåt & skyll dig själv

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2022.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!