Lo Kauppi.

Scenhösten under senhösten 2019

Redaktion 13:22 18 Oct 2019

Här är tre föreställningar du med fördel borra ner dig i teaterfåtöljen och njuta av i höstmörkret. 

FÖDD HORA 

Lo Kauppi framför Martina Montelius nyskrivna monolog på Teater Brunnsgatan Fyra. 

Terese har just lämnat prostitution och morfin bakom sig. Sedan Arbetsförmedlingen har misslyckats med att hitta ett jobb åt henne har hon på egen hand lyckats få timanställning inom den nya gigekonomin. Nu sitter hon på cykel med 39 kronor i timlön och är på väg till Kampementsgatan för att leverera en tandoorigryta. 

Detta är spelplatsen för Martina Montelius nyskrivna monolog Föddhora som spelas från den 7 november på Teatern Brunnsgatan Fyra. I rollen som Terese ser vi Lo Kauppi.
Föddhora är en saga om sanningen och en ny infallsvinkel på det som vanligtvis behandlas som socialporr. I Föddhora är horan en riktig människa, på scenen och i livet.

Teater Brunnsgatan Fyra grundades av Allan Edwall. Efter hans bortgång 1997 drevs teatern vidare av Kristina Lugn och sedan 2011 är det hennes dotter Martina Montelius som är konstnärlig ledare.

Föddhora spelas från den 7 november och en månad framåt. 

DEN MÄN-SKLIGA TRAGEDIN

Regissören Emanuelle David tar i sin nya pjäs Gudarna sig an en av vår tid med kontroversiella figurer – den vita, heterosexuella mannen. 

Gudarna – La Tragedia Umana är i sin struktur baserad på Dante Alighieris Den gudomliga komedin. Genom helvetets nio kretsar söker pjäsen svar på frågan om vad som händer med en människa när den ständigt utpekas som förövare

Pjäsens Dante tas motvilligt på en självrannsakande resa där de historiska brotten översätts till dagsaktuella synder i form av skeva mansideal, högerextremism, porr, makt, självmord och övergrepp. Berättelsen spelas i tre akter om totalt två timmar och femton minuter, och drivs framåt av elva skådespelare samt en ensemble bestående av femton amatörer och en manskör. Som mest står sammanlagt 50 vita män samtidigt på scenen.
– Anledningen till att vi vill göra den här föreställningen är för att det är dags för männen, högst upp i näringskedjan, att själva ta ansvar för vilka de blir i grupp i förhållande till sin könsroll - i historisk såväl som samtida kontext. 

För regi och manus står Emanuelle Davin och i rollerna ses bland annat Charlie Challis, Max Nilén och Hjalmar Wide. 

Gudarna – La Tragedia Umana har premiär den 25 oktober på Teater Reflex. 

DEN SOM VÄNTAR PÅ NÅGOT GODT

För fjärde gången sätter Dramaten upp Samuel Beckets historia om de två väntande vännerna Estragon och Vladimir. 

Samuel Becketts I väntan på Godot  skrevs under efterkrigstidens 1949, en tid då Europa höll på att läka samman. Pjäsen blev en omedelbar succé redan vid uruppförandet i Paris 1953 och har sedan dess satts upp otaliga gånger på teaterscener världen över. 

Detta är fjärde gången den sätts upp på Dramaten och i huvudrollerna ser vi Jonas Karlsson tillsammans med Johan Ulveson. Regisserar gör Karl Dunér, som senast har satt upp pjäser som Den fjättrade Prometheus  och Krapps sista band.

I väntan på Godot spelas från den 24 oktober på Dramatens lilla scen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!