Hur känner du att du är rädd? Foto: Christopher Backholm

Scenguiden till våren och sommaren 2023

16:09 20 Apr 2023

Här är föreställningarna du inte får missa under det andra kvartalet.

Hur känner du att du är rädd?
Orionteatern, Lilla scenen
Under ett år har 15 ukrainska ungdomar i åldrarna 15-21 år skildrat sin krigsdrabbade vardag i korta pjäser. Under ledning av dramatikern Laura Cahill har ungdomarna genom digitala möten lärt sig grunderna i att skriva dramatik – mitt under pågående krig. Nu spelas deras verk i en föreställning på Orionteatern i regi av Lars Rudolfsson. Pjäsen framförs som slutproduktion av skådespelarstudenter från SKH tillsammans med Orionteaterns tidigare ensemble och den ukrainska cellisten Anna Nuzha.
Spelas till och med 30 april – så passa på!
https://orionteatern.se/arkivet/hur-kanner-du-att-du-ar-radd/

Den stora skrivboken
Dramaten, Lilla scenen
Jan Fosse har dramatiserat Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken – en brutal och vacker berättelse om exil och överlevnad. Det är krig och två små pojkar blir skickade till sin mormor på landet för att undkomma svälten i storstaden. Deras nya värld är hård, elak, skitig och våldsam. Pojkarna tvingas anpassa sig och övar tillsammans på allt de behöver kunna för att överleva.
Föreställningen har premiär 17 maj och spelas till och med 11 juni. 
https://www.dramaten.se/repertoar/den-stora-skrivboken

Poesi och ledarskap
Kulturhuset stadsteatern
Finns det fysisk poesi att hämta ur en kurspärm med ledarskapsstenciler? Det tycker i alla fall koreografen och performern Tove Sahlin, som just nu skapar dansverket Feedback tillsammans med kompositören Malin Dahlström och ljuddesignern Hella Collett. I detta absurda soloverk utförskar Sahlin diverse ledarskapsfrågor och återbrukar mer än tio års samlad scenografi.
Premiär den 20 april och spelas totalt sex tillfällen till och med 23 april.
https://kulturhusetstadsteatern.se/dans/feedback

 

Feedback. Foto Sören Vilks
 

Mefisto
Dramaten, Stora scenen
Klaus Manns Mefisto från 1936 tolkas nu på nytt i regi av Natalie Ringler. Det är Tyskland, sent 1920-tal. Skådespelaren Hendrik Höfgen är uppskattad av publiken och övertygad socialist. När Hitler tar makten och samhällsklimatet förändras över en natt behöver Hendrik bestämma sig: ska han offra karriären och fly landet? Eller ska han smeka de nya ledarna medhårs och fortsätta sitt liv som stigande stjärna på den tyska teatern?
Spelas till och med den 9 juni.
https://www.dramaten.se/repertoar/mefisto

A Chorus Line
Kulturhuset stadsteatern, Stora scenen
Den hyllade musikalen om dansarens ständiga jakt på arbete och längtan efter att förverkliga sin dröm visas nu på Kulturhuset stadsteatern. Regi och helt ny koreografi av Roine Söderlundh, regi Maria Sid och musikalisk bearbetning av Joakim Hallin. Tiomannaband och stor ensemble med bland andra Rennie Mirro och Hanna Lindblad.
Spelas till och med den 11 juni.
https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/chorus-line

Röde orm
Kulturhuset stadsteatern, Stora scenen
I denna komiska pjäs träffas ett gäng bibliotekarier  på Stadsbiblioteket i Stockholm för att spela upp den klassiska vikingaberättelsen Röde orm. Kvällen urartar snart till ett barbariskt sjöslag med svärdsstrider och romanser bland bokhyllorna.
Spelas till och med den 11 juni.
https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/rode-orm

Manon med kungliga baletten
Kungliga Operan
Se hit alla balettfantaster! Abbé Prévosts roman Manon Lescaut har blivit klassiska operor av både Massenet och Puccini, medan denna balett är skapad i modern tid. Det otursförföljda kärleksparets dramatiska resa gestaltas med sinnlig dans, här i en produktion med kostym och dekor från Den Kongelige Ballet i Köpenhamn.
Spelas från den 26 maj till och med 28 september.
https://www.operan.se/forestallningar/manon/

I kroppen min
Parkteatern, Galärparken, Djurgårdsvägen 48A
Från att musikern, författaren och journalisten Kristian Gidlund drabbades av obotlig cancer 2011 skrev han den uppmärksammade bloggen I kroppen min, fram till sin död 2013. Tio år senare blir Gidlunds ord till en teaterpjäs, i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke, tidigare medlem i Mando Diao och barndomsvän med Gidlund.
I kroppen min premierar på Parkteaterns scen i Galärparken den 7 juli. Hela Parkteaterns program släpps i början av maj.
https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/i-kroppen-min

I kroppen min. Foto Klara G

Lena Endre blir lämnad på Dramaten
Dramaten, Stora scenen
En kvinna. En telefon. En förlorad kärlek. Ett förhållande har nyss tagit slut och på scen får vi följa en kvinnas telefonsamtal. Vi hör bara henne, men genom hennes röst ekar även han som inte längre är hennes. Jean Cocteau’s teaterpjäs Vox humana från 1930 tolkas på nytt med Lena Endre i huvudrollen. Regisserar gör Thomas Ostermeier, en av Tysklands mest framstående regissörer och konstnärlig ledare för Schaubühne i Berlin.
Spelas till och med den 7 oktober.
https://www.dramaten.se/repertoar/vox-humana

Raised on Rhythm
Dramaten, Lejonkulan
Rhythm makes the world go roundi alla fall om du frågar dansaren och koreografen Niki Tsappos som ligger bakom denna föreställning som spelas på Dramaten fram till den 21 maj. En dansföreställning som undersöker, utforskar och hyllar rytmens kraft och djup. Niki Tsappos är koreograf och dansare och har vunnit en rad danstävlingar och utmärkelser. För musik står Erik Hjärpe, keyboardist i bandet Damn! som kanske är mest kända för sitt samarbete med Timbuktu.
Spelas till och med den 21 maj.
https://www.dramaten.se/repertoar/raised-on-rhythm

 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!