Sápmi Sessions andra, isolerade säsong av musik

10:48 20 Jan 2014

När Aki & King Fari Band mötte Maxida Märak.

Googlar man Vássijárvi får man bara två träffar. Ändå har fjällbyn högt uppe i norr fått agera värd åt flera av svenskt musiklivs mest spännande möten förra året. Det handlar om det prisbelönta programmet Sápmi Sessions, som bygger på idén om att låta två artister - den ena en kändis från den samiska scenen, den andra mer P3-anpassad - gå samman i en musikstudio i det ödsliga landskapet. 

Ikväll har säsong två premiär på SVT2. Vi ville därför prata lite med programmets producent, PSL:s Henrik Burman (som gjort programmet tillsammans med Lisa Marie Kristensen), om de sex nya avsnitten innehållandes den inte allt för blygsamma line-upen:

Loreen ihop med Ingá-Máret Gaup Juuso, Labyrint-Aki & King Fari Band ihop med Maxida Märak, Ane Brun med Mari Boine, Jonathan Johansson med Roger Ludvigsen, Mohammed Ali (prod. Mack Beats) med Slincraze, Linnea Henriksson med Syskonen Rundberg och till sist Deportees med Niillas Holmberg.

Hej Henrik! Vad var det enskilt bästa ögonblicket i förra säsongen?
– När Markus Krunegård, efter att ha lämnat studion skitsur, kommer tillbaka med en fantastisk refräng som får Inga Juuso bli tårögd. Samtidigt hade hon gjort en helt magisk jojk. Den stunden blev helt avgörande för deras möte. Markus och Inga har fortfarande kontakt vet jag.

En säsong är ju gjord, nu går vi in på uppföljaren. Vad kommer vara nytt för den här gången?
– Det blir mycket bättre den här gången. Mer relevant hoppas jag också. Jag tror vi har gjort det lättare för tittaren att hänga med, att berättandet blivit tydligare. Och så vill vi ju att ni som ser programmet tycker det är snyggare och mer formstarkt.

Vad är förhoppningen med programmet, utöver välproducerad, mysig tv?
– Att ge bilder av hur Sápmi och Sverige mår och ser ut 2014. Att genom de artister som medverkar kunna berätta viktiga och spännande historier. Sett över alla sju program tycker jag att vi når dit.

Det finns många exempel på otippade möten i musikvärlden, ta bara Jay Z och Linkin Parks kanske inte helt lyckade. Hur överhängande var risken att ihopslagningen av två goda ting inte skulle bli bra?
– Haha, vi försöker såklart tänka ut bra kombinationer när vi parar ihop artisterna, men klart att risken finns där. Det är ju det som gör programmet spännande, att det kan gå åt helvete på riktigt.

Är det här en kulturkrock?
– Det är möten mellan människor från olika ställen, med olika bakgrunder och olika berättelser.

Vilken artistkonstellation blev det mest intressanta mötet?
– Det mellan Maxida Märak och Aki har mycket intressant och Linnea Henriksson och Syskonen Rundberg får helt klart en oväntad och väldigt mäktig vändning. Men oavsett hur det går med låtskrivandet så finns det ögonblick i varje program där artisterna hittar en starkare gemenskap och en djupare respekt för varandra.

Hur tror du att inspelningsplatsen Vássijárvi påverkade musiken och programmet?
– Det är så fint där så man dör, och det går inte att inte att bli påverkad av att komma dit. Sedan att både team och artister arbetar så isolerat gör mycket för den ärliga känslan som jag tycker är något av det starkaste med det här programmet.

Hur ser den samiska musikindustrin ut? Är den jämförbar med någon annan?
– Jag har jobbat på Island några gånger och tycker att det finns flera likheter med musikindustrin i Sápmi. Framförallt i hur man arbetar tillsammans och hjälper varandra framåt. Oerhört sympatiskt. Sedan finns det en stark tradition av att spela live. Typ alla som vi jobbat med är ute på eviga turnéer som aldrig slutar, det är mäktigt.

Vilken artist fann sig snabbast i det samiska språket?
– Ane Brun. Ett språkgeni.

Vilken artist tror du att det skulle göra mest gott att stoppa in i en studio i Vássijárvi?
– Oskar Linnros borde komma och chilla i Vássi några dagar. Det tar vi i nästa säsong.

Kommer låtarna som växer fram i programmen att släppas någonstans senare?
–Vi dealar med det just nu. Förhoppningsvis finns alla på Spotify och i iTunes när alla avsnitt har sänts.

Tipsa om en bra låt från Sápmi!
– Lars-Ánte Kuhmunen Várjal Mu Gii Unni LeanI övrigt väntar jag bara på att blivande superstjärnan Hanna Nutti från Karesuando ska släppa sin första skiva.

Sápmi Sessions har premiär ikväll, måndagen den 20 januari, kl. 22.15 i SVT2. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!