Salazarbrödernas legacy summeras i en dokumentär

16:44 29 Nov 2013

Bild från Tre Vänner 

SVT:s Kobra har vigt ett avsnitt åt svensk hiphop, rappare ges mer teckenutrymme på kultursidorna och en singel från Kartellen skapar "debatt". Man talar om den nya vågen av svensk hiphop, man talar om en guldålder. Vad som kan konstateras är i alla fall att den svenska hiphopscenen mår bra. Och vilka kan bättre illustrera de senaste tjugo årens uppgång, fall och uppgång igen, än bröderna Chepe, Salla och Masse Salazar, vars historia nu berättas i en dokumentär. 

– Jag tyckte det var banne mig på tiden att SVT gjorde denna dokumentär! Salazarbröderna är grundstommen i svensk hiphop, en kultur som bara växer och växer.

Det säger Tobias Nordquist, som har regisserat dokumentären om de tre bröderna, där brodern Chepe nu lämnar mer plats åt den yngre producerande brodern Masse. 

– Vi följer mest Salla och Masse då det är de som är mest aktiva i The Salazar Brothers, Chepe har hand om den ekonomiska biten och var till exempel inte med i Caligola (en fusion av hiphop och rock med halva Mando Diao och Natty Silver, reds. anm.), då de turnerade mycket. Vi ville faktiskt täcka hela deras karriär från tidig, tidig The Latin Kings-era, via deras kamp när hiphopen dog, tills nu när svensk hiphop blomstrar igen. Vi ville visa hur de tog sig igenom de här perioderna, och har faktiskt med gamla VHS-inspelningar som vi hittade i Dogges källare som ingen har sett - inte ens Salazarbröderna.  

Mikael Cross är dokumentärens producent. En av hans första egna skivor var just The Latin Kings Välkommen till förorten, en platta han lyssnade mycket på när han själv körde taxi om nätterna. 

Hur lång tid har det tagit att spela in dokumentären, och hur har det gått till?

– Allting började för två år sedan då jag fick en idé om att jag ville göra något om bröderna Salazar eftersom jag själv är uppvuxen med Latin Kings och under årens lopp har följt deras utveckling och sett vad de betytt för den svenska hiphopscenen, vad de betyder för sina fans och alla dessa människor som lyssnar på dem och deras artister. Jag tog idén vidare med Salla, Masse och Chepe samt internt här på Tre Vänner (produktionsbolaget, reds. anm.) och på SVT och det ena ledde till det andra.

Vad är det ni har velat fånga?

– Bröderna och deras artister är som en enda stor familj. Det är en speciell känsla. Alla känner alla och de inspirerar inte bara varandra i sitt musikskapande utan även tusentals människor som lyssnar på deras musik, samtidigt som de under alla dessa år har omfamnats av en sorts mystik som varit väldigt intressant att dyka in i. Vi har även velat få fram hur det varit för bröderna att växa upp och utvecklas i den tidsandan med åttio- och nittiotalet som minst sagt var en väldigt speciell tid att växa upp i.

Idag heter den stora familjen Redline Recordings, och att de håller varandra om ryggen blir tydligt för alla som någonsin har följt en av artisterna på instagram. 

– Det som var mest överraskande var nog att de efter alla dessa år ändå är så jordnära. Det spelar ingen roll om de står på scen framför femtio tusen i Tyskland eller om de har en workshop med femton ungdomar ute i Alby, säger Cross. Roligaste har nog varit att se alla dessa gamla bilder som första framträdanden och intervjuer på gamla VHS-kassetter. Vi har ju även med ett smakprov i specialen på Salla och Dogges första låt som heter Rastaman vilket typ ingen har hört eller sett sedan 1989. Sen var det lite speciellt att se deras första riktiga uppträdande på rap-SM som sen ledde till skivkontraktet och första skivan.

Men trots ödmjukheten och sex stadiga fötter på jorden - den respekt Salazarbröderna (som snart syns i vår webbtv-serie sta Nivåingjuter hos folk är intakt. Jesper Ljunggren, programmets redaktör som utöver brödratrion också intervjuat andra artister och musikjournalister som Maja Bredberg, Ametist Azoredgan, Marimba Roney, Petter och Timbuktu till programmet, bekräftar:

– Det kom i och för sig inte som någon överraskning - men det är rätt kul att rappare som normalt sett känns rätt tuffa och kaxiga nästan är lite rädda för Salla och Chepe.

Dokumentären Bröderna Salazar sändes i SVT Musik special kl 19.00 den 30 november i SVT2. Om du missade det kan du se filmen här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!