Foto: Pauline Ekberg Åhlin

Sådan far, sådan son

Joakim Gumpert 11:02 25 May 2023

Sedan 1999 har Johan Lidby inspirerat och väckt upptäckarlusten för nya smaker genom en av Sveriges ledande vinimporter. Nu har han gått ett steg längre och blivit vinmakare med en gård på Mallorca. Han gör det tillsammans med sonen Simon, som inte bara ärvt efternamnet utan också samma passion för hantverket och smaken.

Som nybliven småbarnsfarsa går jag och drömmer om vilka intressen jag kommer dela med min dotter. Hon är i skrivande stund åtta månader och jag matar henne full med punk, rock och blues. Vid varje tillfälle jag får så hänger hon med mig i köket och jag känner mig som berättarrösten i Halv åtta hos mig, lagom informativ - lagom löjlig. Så förhoppningsvis ska något fastna, för drömmen är ju att dela i alla fall ett intresse med sin ögonsten.

En som har lyckats med det är vinimportören och nu även vinmakaren Johan Lidby. Han gör nämligen vin på sin gård Son Antem på Mallorca tillsammans med sin son Simon. Jag träffade dem båda nyligen och vi pratade om hur livet inte alltid blir som planerat, men om man låter det kan det ta en på ett äventyr man kanske aldrig ens hade drömt om.

Johan Lidby är uppvuxen i Frankrike och blev tidigt introducerad för kvalitetsviner av sina föräldrar, vilket sådde fröet till en framtida passion. Han flyttade tillbaka till Sverige för att plugga vidare på Handelshögskolan i Stockholm och som student började han jobba på krogen och på Systembolaget för att dryga ut kassan. Även om utbudet på andra halvan av 80-talet var mest präglat av lantviner så fick han möjligheten att prova viner och intresset började ta fart. Efter tre års studier kände han att framtiden som konsult i foträta skor kanske inte var rätt ändå och flytten gick tillbaka till Frankrike och till en restaurangutbildning. Efter sommelierkursen var vinintresset cementerat och många lediga stunder gick åt till att besöka vinområden runt om i Frankrike. Efter studierna gick flytten tillbaka till Stockholm, krogjobb avlöstes med jobb på importfirmor men 1999, när Johan var 32 år gammal, startade han sin egen lilla vinimport. Vinkunskap, språkkunskap och en vision om kvalitetsviner var grunden,  spola fram till idag - Johan Lidby Vinhandel är en importfirma med många av världens främsta vinmakare i sin portfölj, 20 anställda och nu även en egen vingård. 

Simon Lidby har i snart tio år jobbat hos olika vinproducenter runt om i världen, men även om barndomen var omgiven av vin och vinmakare så var karriären och intresset inte givet. Det var först efter gymnasiet då det planerade sabbatsåret tog Simon till Kalifornien och en skörd hos Peter Seghesio på Journeyman & San Lorenzo wines som vinintresset tog fart. Peter blev inte bara en läromästare utan även en mentor i livet för Simon. Sabbatsåret förlängdes och Simon åkte till Paracombe Wines i Adelaide Hills i södra Australien. Här bodde Simon i fem år hos Paul Drogemuller, som även han blev en viktig mentor i Simons liv. Hos Paracombes fick Simon mer och mer ansvar och på slutet var han assisterande vinmakare. Innan hemkomsten till Sverige var han även en tid hos Alain Graillot, en av Rhônedalens pionjärer.

Men tillbaka till Mallorca, tillbaks till nutid och Son Antem, som för övrigt betyder hos Antem på mallorquín - den lokala varianten av katalanska. Son Antem är en gammal jordbruksgård som ligger i byn Alaró på Mallorca, cirka två mil norr om Palma i Tramuntanabergens sluttningar. Den vackra gården har 33 hektar mark som lustigt nog aldrig har varit planterad med vindruvor trots sina förutsättningar. Marken har de senaste åren inte varit aktiv inom jordbruk och är inte besprutad. Något som var till Johan och Simons fördel när de 2019 planterade sina vinstockar och direkt kunde lägga grunden för en ekologisk odling. Där vingårdarna såklart ska ha ett samspel med omgivningens naturliga ekosystem, något Simon såg mycket hos Alain Graillot.

Klimatet på Mallorca lämpar sig väl för vinodling, med havet som granne så håller sig temperaturen jämn under säsongen och vindarna från kusten fungerar som en hårtork i vingårdarna och minskar risken för röta. Mallorca är en kalkrik ö med magra och steniga jordar, vilket med sitt gynnsamma klimat är crème de la crème för en vinmakare.

Många vingårdar runt om i världen har gått i arv i generationer, vinmakningstekniker ska göras på ett visst sätt för att så gjorde någons farfar och så vidare. Men eftersom att Johan och Simon var först på plats när det kommer till vinodling på Son Antem så kunde de med sin kunskap och erfarenhet optimera planteringen efter växtplatsens förutsättningar, de behövde inte ta hänsyn till något arv eller historia. På 18 hektar av marken planterades tio olika druvsorter med sex olika rotstockar som lämpar sig för sina olika unika växtplatser. Just det här är något som Johan säger är en tillgång för Son Antem. Att kunna välja druvklon och rätt rotstock för de olika jordmånerna är något många av de gamla vingårdarna på ön har gått miste om. Men som Simon också belyser är att allt är nytt för dem för just denna plats. – – Varje år blir vi berikade med vad vi kunde ha gjort bättre eller saker vi tyckte att vi gjorde bra.

Valet av druvor föll på giro rós, malvasia och chardonnay när det kom till gröna druvor och de blåa druvorna är callet, syrah, monastrell, manto negra, garnacha, cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.

Vinerna från Son Antem speglar Johan och Simons smak och fokus kommer alltid vara kvalitet framför kvantitet. Johan säger själv att de vill visa Mallorca men inte hamna in ett fack av vinstil, bara för att de gör vin på cabernet-druvor ska det inte ses som en Bordeauxblend utan en medelhavscabernet. Som det görs cabernet-viner i Bolgheri i Italien av högsta kvalitet utan att förknippas med Bordeaux så kan man såklart göra cabernet-viner på Mallorca som speglar sin plats och stil.

Son Antems första kommersiella årgång är 2021 och när jag provade dessa viner blev jag minst sagt imponerad. Gång på gång hör man nämligen hur viktigt det är med gamla vinstockar när det kommer till kvalitativa viner - här visar det sig vara tvärtom. Tack vare kunskap och dedikation visar Son Antem med sina unga vinstockar och nyodlade jordar ett djup i både karaktärsdrag från druvorna och från sin växtplats. Det är bara att buga och bocka och lyfta på hatten! Vinerna ser vi redan nu på Systembolaget och de kommer nog synas allt oftare, personligen hoppas jag kunna njuta av dem på plats någon dag. Så är du någon gång på Mallorca så borde du höra av dig till Son Antem och be om att få titta förbi. Men till dess får vi njuta av vinerna, vars etiketter pryds av namn på mallorquín och där solen och månen får visa lite av vinets karaktärsdrag, här i Sverige.

SON ANTEMS VINER

Son Antem Alba 2021 Nr.57064 för 299 kr i Systembolagets beställningssortiment.
Alba betyder solljus eller gryning, ett vitt vin gjort på chardonnay. Gyllengul i färgen likt en soluppgång, gulfruktig och lätt exotisk i doften tillsammans med snygga fattoner av kokos och vanilj. Pigg och frisk syra, mjuk textur med viss örtighet och fin sälta i det torra avslutet. En must-try för alla chardonnay-älskare.

Son Antem Vespre 2021 kommer på ett tillfälligt släpp i maj.
Ett rödvin som börjar bli lite mörkare, Vespre betyder nämligen afton. Gjort på 65% syrah och 35% monastrell. Mörkt, torrt och stramt med en mörkblå frukt och lätt rostade toner och en finfin doft av kött. Något som jag går igång på som den syrahtorsk jag är. Tanninerna är tydliga men välintegrerade och balanserade. Ett ungt vin men som redan nu visar var skåpet ska stå.

Son Antem Fosca 2021 Nr.57066 för 299 kr i Systembolagets beställningssortiment.
Här kommer natten! Fosca, solförmörkelse eller nattsvart på mallorquín, är gjord på cabernet sauvignon och merlot. Mörk och uttrycksfull, medelfyllig, aromatisk och elegant. Smaken och doften är fylld med mörka bär, svarta vinbär och bigarråer. Tanninerna har ett  bra grepp men med en uppfriskande syra som balanserar upp och en lätt touch av blyerts, cederträ och en charmig örtighet. Som sagt, inte en Bordeaux-grej utan ett bra vin på cabernet och merlot.

Son Antem Camins de Mallorca 2021 Nr. 57076 för 225 kr i Systembolagets beställningssortiment. Namnet översätts till “stigarna av Mallorca”. Det här är Son Antems mer lättsamma vin. Syrligt rödfruktig och flörtig med små tanniner och lätt till medelfylligt i sin stil. Gjort på syrah och monastrell, av samma kvalitet på druvor som övriga viner men lagrad på ståltank, just för att få en fruktigare och lättsammare stil på vinet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!