Så var frilansåret 2020 – och så ser det ut framöver

Redaktion 20:10 18 Feb 2021

Hur har pandemin påverkat svenskarnas inställning till frilansarbete, och hur kommer det sig att så pass många har sällat sig till anställningsformen de senaste åren? 

Antalet egenanställda i Sverige har ökat explosionsartat det senaste decenniet. Mellan åren 2011-2019 tiodubblades siffran vilket innebär att vi idag har cirka 50 000 egenanställda som omsätter drygt 1,6 miljarder kronor. 

Egenanställningsföretaget Cool Company har i Frilansrapporten 2020 undersökt svenskarnas inställning till frilansvärlden samt vilka kommande trender som går att utröna. Undersökningen gjordes i Kantar Sifos webbpanel mellan den 7-10 augusti 2020 och hade över 1000 respondenter. 

Den första fråga som många förmodligen ställer sig är givetvis hur pandemin har påverkat vår inställning till frilansande. Det korta svaret är, kanske något förvånande, inte alls. Hela 71 procent svarar att coronapandemin lämnat deras inställning till arbetssättet opåverkat. Däremot ser så många som 83 procent frilansande som ett bra sätt att få fler i arbete i krisens spår.

Varför väljer då så pass många att frilansa? De övervägande fördelarna tycks vara den ökade friheten och flexibiliteten, samt att själv kunna styra sina arbetstider. Dessa faktorer rankas av runt 60% av de svarande som viktigast. Så många som varannan svensk är idag generellt sett positiv till att frilansa, och tittar man geografiskt är Stockholmarna (59%) mest positiva tillsammans med smålänningarna (55%) medan boende i norra Mellansverige (34%) är minst positivt inställda till arbetssättet.

Även om pandemin inte påverkat inställningen till frilansande, kan man se vissa tendenser bland vilka frilansbranscher som har vuxit mest under covid-19. Där hamnar föga förvånande frilansande sjuksköterskor och undersköterskor på en framflyttad position. Bland de frilansyrken som ökat mest sett till omsättning under coronaåret hamnar IT-manager på en första plats, följt av konsult inom marknadsföring och sjuksköterska.

Frilansbranscherna som växte mest under covid-19 

Data baserat på ökning i totalt fakturavärde mellan april–dec 2019 och april–dec 2020 hos Cool Company.

1. IT-konsult, manager-nivå

2. Marknadsföringskonsult

3. Sjuksköterska och undersjuksköterska

4. PR-konsult

5. Trädgårdsmästare

6. Lokalvårdare hushåll/lokal  

7. Webbdesigner

8. Producent

9. Målare

10. Rådgivare

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!