Så ser du välvårdad ut trots dåliga vanor – som en äkta parisare

09:00 16 Apr 2015


Snygga franska människor.

 

Den parisiska looken, med sängkammarkalufs och lystet rosade kinder, har nog aldrig varit mer eftertraktad – inte minst på grund av Caroline de Maigrets nyutkomna handbok How To Be Parisian. Eftersom jag för tillfället bor just här, i fåfängans mecka, har jag frågat mina chicaste confidèntes om råd, och satt ihop en liten manual.


Trots parisbornas dåliga vanor, med kedjerökning, oerhörd alkoholkonsumtion och sömnbrist till följd av sena utekvällar, lyckas de alltid se klanderfritt välvårdade ut. Emellertid aldrig på ett tillrättalagt, småborgerligt vis, utan tvärtom ständigt soignerat tilldragande. Bakgrunden till denna nästintill maniska grooming blev jag informerad om av en god vän. Paris är en by, och man vet aldrig vem man kan råka stöta ihop med: en fiende, en chef, eller värst av allt ett ex.

Alltså är varken baksmällor eller förkylningar acceptabla ursäkter för att visa upp ett sargat yttre – här är dina bästa knep för att undvika just det.


1. Ljussättning
Solljus ger inte bara rynkor, utan avslöjar även alla skavanker vi så omsorgsfullt ämnar skyla. Artificiellt ljus och naturligt mörker är därför att föredra – då ser vi som sexigast ut. Det ultimata ljuset infinner sig alltså, hör och häpna, på de parisiska klubbarna. Dock måste de flesta av oss ändå tvinga oss upp till skola eller arbete tidigt på morgonen dagen efter, på vilken anledning följande råd ges.


2. Ansiktsvatten och ögonmask
Börja morgonen med en sprits källvatten för att vecka upp huden: La Roche Posay för den sparsmakade budgeten, Chanels Hydra Beauty Essence Mist för den mer bemedlade. Därefter föreslår jag en ögonmask i plåsterform, som för bästa effekt bör förvaras kallt och som kyler och dämpar svullnad, förslagsvis från  Filorga eller Klorane . Följ upp med din vanliga hudvårdsrutin, för att sedan ta tag i den viktigaste – sminket.

3. Smink
Alla mina franska vänner är eniga om att smink är det viktigaste medlet för att undanhålla de ovälkomna spåren deras minst sagt utsvävande livsstilar lämnar efter sig. På spaningen efter den jämna hudton som flytt är alla medel tillåtna – primer, underlagskräm och concealer används flitigt, men med måtta! Till sist kan du applicera ljus krämrouge nära näsan och högt upp på kindbenen, för att skapa illusionen av att du tillbringat natten till sängs med din beau.

 

4. Parfym
Avsluta med parfym, gärna lite för mycket så att du lämnar spår efter dig. Det allra chicaste är att även använda en alkoholfri variant i håret (som förresten bör lämnas hyfsat oborstat). Själv använder jag för tillfället klassikern Chanel No 5, som en gång beskrivits av den eminenta Caroline Hainer som ”doften av en elegant sköka”. Detta är även en slående beskrivning av den parisiska looken i sin helhet – en harmoni av den goda och dåliga smaken.


Alors mes chéris, nu uppmanar jag er alla att anamma er inre fransos/fransyska – ta på er solglasögonen, tänd en cigg och byt ert solkiga förmiddagskaffe mot ett glas chablis. Morgondagen kommer ju trots allt inte förrän, just det, imorgon.

Läs även: Skönhetsknepen som underlättar ditt liv.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!