Igår gick startskottet för den 22:a upplagan av Stockholm Beer & Whiskey Festival. Festivalen som senaste åren lockat över 150 utställare och nästan 40 000 besökare håller sedan några år tillbaka till i Nacka Strands båda hangarer. Som vit man strax över 30-strecket är det lätt att passa in, för ja, besökarskaran består till absoluta majoriteten av exakt den demografin. Lägg till en begynnande mysmage och du är hemma. Här följer emellertid några enkla och universella förhållningsregler som du kan följa för att göra besöket något mer njutbart.
Generellt
1. Åk ut i tid! Det är bra mycket roligare att glida runt innan folk börjar fyllna till. Plus att du får tillfälle att prata med respektive bryggare.
2. Ta dig tid att prata med respektive bryggare, det är väl ändå lite därför du är där?
3. Drick vatten. Needless to say, men det är lätt att glömma bort.
4. Håll dig till smakstorlekar. Det finns sinnesjukt mycket öl som ska provas, och det är lätt att bli en aning svajig.
5. Cash is king. Nästan samtliga utställare tar betalt i cash, och bankomaterna utanför har en tendens att tömmas.
6. Gå på toaletten i tid. Under eftermiddagen är det inga problem, men de portabla toaletterna är inte lika fräscha och lediga senare på kvällen.
7. Passa på att prova de öl du vanligtvis inte dricker. Lapin Kulta på burk kan du dricka hemma.
8. Ät innan. Ärligt talat är matutbudet på plats "sisådär", och precis som inför ett maratonlopp blir allt mycket behagligare med en redig grund i kistan.
9. Spara spriten till sist.
Oliver Twist, torsdag 20.00
10. För dig som inte vill/orkar/har möjlighet att ta dig ut till mässan är det ett ypperligt tillfälle att besöka någon av stans välsorterade ölhak. Många bjuder på gästspel under denna period, och det är "gott om plats".
Stockholm Beer & Whiskey Festival pågår denna och nästa helg, från torsdag till lördag. Du tar dig enklast dig med buss 443 från Slussen, och extrabussar är insatta under festivalen.