Så lär du dig laga vietnamesiska färska vårrullar

15:45 24 Apr 2015

Färska vietnamesiska vårrullar kan man äta tills man dör. Här görs de direkt på middagsbordet eller strax innan. Smaklig måltid!

Jag serverar färska vårrullar (eller sommarrullar, som de också kallas) på samma sätt som jag serverar tacos, det vill säga med tillbehören i olika skålar där var och en gör sin rulle vid bordet. Det kräver få förberedelser och blir både socialare och mer avslappnat. Däremot tycker jag att vårrullarna smakar godare när de gjorts i förväg eftersom de får stå och götta till sig, och dessutom håller de ihop bättre. Fyllningen kan bestå av i stort sett vad som helst, men för att få de typiska vietnamesiska smakerna är koriandern, myntan, limen, sockret och fisksåsen viktiga. Om man önskar helvegetariska sommarrullar byter man ut räkor mot förslagsvis tofu och fisksås mot soja, men smaka av såsen så att du hittar en bra balans mellan syra, sötma och sälta.

FÄRSKA VÅRRULLAR
med räkor, mynta, avokado och koriander

För fyra personer

en förpackning med rispapper (köps i asiatisk butik)
800 gram oskalade räkor eller annan typ av skaldjur
200 gram glasnudlar
3 avokados
2 salladslökar
5 cm färsk ingefära (svårt att ge exakt mått, men ta så mycket du tycker är lagom)
en halv kruka färsk mynta
en halv kruka färsk koriander

SÅS
2,5 msk rörsocker
trekvarts lime, saften
2,5 msk fisksås 
två vitlöksklyftor
en röd chili

ev salladsblad till servering
ev japansk soja & wasabi



Krossa nudlarna till små bitar och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Häll några droppar neutral olja (typ raps) och rör om så att nudlarna inte bildar en kaka.

Börja med såsen. Rör ihop rörsocker och limesaft tills sockret löst sig. Tillsätt fisksås. Krossa vitlökskyftorna (lägg knivbladet ovanpå klyftorna och tryck till) och skär sedan vitlöken i tunna skivor. Skiva chilin fint. Låt stå.

Skala räkorna och skär i mindre bitar. Gör detsamma med avokadon och skiva salladslöken tunt. Skär bort skalet på ingefäran och riv fint. Klipp eller hacka kryddorna till mindre storlek.



Alt 1: 
Servera allting i egna skålar, så att var och en vid bordet får göra sin vårrulleFyll en skål, som rymmer diametern av ett rispapper, med ljummet vatten. Lägg ett rispapper under ytan och låt ligga i fem-tio sekunder eller så länge det står i förpackningens anvisningar. Lägg upp pappret (som fortfarande ska kännas lite för hårt) på en skärbräda. Lägg en klick av fyllningen i mitten av det blöta pappret och rulla ihop. Vik in kanterna innan sista rullningen. Doppa de färdiga rullarna i såsen. 

Alt 2:
Servera vårrullarna färdiga. Rör försiktigt ihop nudlar, räkor, avokado, salladlök, ingefära, mynta, koriander och sås (låt vitlöken och chilin följa med om du tycker det är gott, annars är det bara att sila bort) och ställ blandningen i kylskåp en timme. Häll sen av överflödig vätska. Gör vårrullarna enligt anvisning ovan och lägg upp på fat eller på salladsblad. Om du har tid, ställ in vårrullarna i kylen i en halvtimme till en timme innan servering.

Ät vårrullarna som de är, eller gör som jag och doppa dem i japansk soja med utrörd wasabi. Helt fel, men smakar så rätt.




DRYCKESTIPS:
På grund av de vietnamesiska smakerna passar just rosé, eller en vit Riesling med lite sötma och syra, utmärkt som dryck. För vitt vin välj gärna mellan Hardys Nottage Hill, Dr L eller Stoneleigh, samtliga Rieslingviner. Vill du hellre dricka ett rosé välj Stoneleigh Pinot Noir Rosé eller Mulderbosch Rosé.

Läs även: Kan man blanda eget rosévin?

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!