Så lär du dig att sminka dig naturligt som kille – i tre enkla steg

15:46 12 Jun 2015

Har vi inte alla stått framför spegeln en grådisig vardagsmorgon och fördömt våra alltför genomsnittliga gener?

Misströsta inte för det, kära vänner, det finns medel att ta till. Det lättaste och effektivaste sättet att lyfta sitt yttre är med hjälp av makeup. Därför följer här några råd om hur du kan sminka dig vacker utan att det ska behöva synas.

1. Förberedelser
Som det mesta kräver en lyckad sminkning en gedigen grund. Målet med förarbetet är att jämna ut hudens naturliga ton och yta så mycket som möjligt. Makeup gör sig bäst på en väl rengjord och återfuktad kanvas. Börja därför med att tvätta ansiktet med en mild rengöring som inte strippar hyns naturliga oljor, kanske Kiehl’s Ultra Facial Cleanser. Smörj sedan med en lättare fuktkräm, då män vanligtvis har fetare hud med tendens till glans, exempelvis Estée Lauders Day Wear Lotion. Om du vill kan du avsluta med en primer, för att ytterligare få sminket att både hålla och lägga sig bättre. Det finns en uppsjö av varianter, beroende på om du vill matta ner eller skapa mer lyster. 

2. Själva sminket 
Börja med att välja bort foundation som alternativ, om det är ett naturligt resultat du är ute efter. Vänd dig istället mot utbudet av färgade fuktkrämer, så kallade BB- eller CC-krämer. Be gärna om hjälp i affären med att hitta precis rätt nyans. Du bör alltid prova i dagsljus, och  försäkra dig om att nyansen går i linje med din hals, då ansiktet tenderar att vara snäppet ljusare än resten av din kropp. Laura Mercier har ett bra utbud, Lumenes varianter är också lätta och fina. Lättaste sättet att applicera en tonad kräm är att först värma upp den lite i handflatorna, för att sedan använda fingrarna när du applicerar.

Nästa steg är dölja oönskade brister såsom blemmor, missfärgningar eller skuggor under ögonen. Till kvisslor, rodnader och andra skönhetsfläckar krävs en lite tjockare concealer. Viktigt är att välja en nyans som väl överensstämmer med nyansen på din underlagskräm. Var vidare noga med att enbart dölja problemområdet, och blanda ut produkten noga för att undvika ett fläckigt intryck. Mörka ringar under ögonen är snäppet knivigare att skyla, men generellt gäller det att här ta till en ljusare, något reflekterande concealer. Dessa kommer ofta i en elegant pennform, vilket är mycket behändigt och lättanvänt. En ljusare concealer kan med fördel också fungera som highlighter. Om du vill lyfta ögonpartiet lite kan du lägga den precis under din ögonbrynsbåge, och om du vill få näsan att se rakare ut kan du dra ett streck längs med som du sedan blandar ut.

3. Överkurs 
Känner du för att lägga ner ännu lite mer tid på din ansiktsmålning kan du även skulptera lite med hjälp av sminkvärldens senaste hype: countouring. Idén är att förstärka sina naturliga drag, främst kindbenen, käken och pannan, för att markera delar av ansiktet och ge en mer definierad uppsyn. Detta gör du genom att lägga en mörk skugga precis under partiet du vill framhäva, antingen i krämform som & Other Stories Face Contour Cream prisvärda, eller med pensel och en matt bronzer, till exempel från MAC. Fyll bara i med färg där skugga faller naturligt. Arbeta med lätt hand och var noga med att sudda. 

P.S. Oavsett hur mycket eller lite makeup du väljer att använda, glöm för all del i världen inte bort att tvätta bort den innan du går och lägger dig! D.S.

Läs även: De tio bästa (och värsta) namnen på skönhetsprodukter.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!