Krogbranschen befinner sig i kris efter den senaste tidens kraftiga nedgång. Vi har tagit pulsen på några av alla de krögare som drabbats och frågat hur de anpassar sig.
Rune och Fabian Kalf-Hansen driver det ekologiska "snabbmatskonceptet" med samma namn och har under sina fem år sedan öppning gjort sig omåttligt populära och har ständigt full rulle på sina restauranger... Vanligtvis. Coronakrisen har ställt allting på sin spets, och det gäller hela krogbranschen. Fabian Kalf-Hansen berättar hur den senaste tiden sett ut hos dem.
Hur har senaste veckan sett ut hos er?
– Den senaste veckan har varit helt overklig. En total omställning. All planering som vi tidigare känner den är helt borta, det är en stor kris med varsel i hela restaurangbranschen just nu. Men trots allt som händer är vi optimistiska. Alla ni fantastiska gäster som kommer, stöttar och ger kärlek betyder precis allt för oss just nu. Detsamma gäller vår personal, som är helt makalösa i detta läge. Världens största tack till alla er som supportar oss och alla andra där ute!
– Vi fortsätter hålla öppet så länge det inte kommer riktlinjer och instruktioner från myndigheterna som säger annat. I en tid där ingenting är som vanligt så kan våra öppettider vara varierande dock. Vi har utökat vårt utbud av färdigmat och har precis gjort klart med avhämtningsstationer utanför restaurangerna. Gästerna har numera möjligheten att ringa in sin beställning för direkt upphämtning utan att behöva komma in på restaurangen. Är du frisk och symptomfri är du mer än välkommen in på restaurangerna där vi serverar vår mat precis som vanligt.
– Tillsammans med alla drabbade restauranger står vi inför otroligt stora utmaningar, på både kort och lång sikt. Det är en rejäl uppförsbacke som väntar, och det kommer krävas avgörande beslut av våra politiker. Med den här krisen har vi också lärt oss hur viktiga restaurangerna är, såväl för oss själva som på det stora hela. Inte bara för gastronomin och maten, utan också för funktionen som den fyller som mötesplats. Att hitta balnasen med den sociala distanseringen som myndighetrena kräver och en välmående restaurang är vad alla krögare har som stor utmaning just nu. Men vi håller huvdet högt och har en förhoppning och tro att restaurangerna återigen ska blomstra inom kort igen.