Så hanterar krögarna krogkrisen - Breakfast and Wine

14:36 3 Apr 2020

Krogbranschen befinner sig i kris efter den senaste tidens kraftiga nedgång. Breakfast and Wine anpassar sig genom att köra stenhårt på instagramtävling och take away.

För tre år sedan öppnade Tom Roos Kungsholmens egna Gastronomiska Lekstuga Breakfast and Wine på Inedalsgatan 16. Föreningen ville ha ett levande hus med någon form av servering i fastigheten och frågade då Tom Roos. Han tänkte att det vore perfekt med ett frukostställe för de som bor i området, som sedan övergick till en trevlig vinbar, därav namnet Breakfast and Wine. Frukostkonceptet flög dock inte som tänkt och de bestämde sig för att köra på lite mer fine dining, med en lite mer avslappnad approach.

Hur har den senaste veckan sett ut hos er?

– Förrförra veckan hade vi fullbokat, men alla bokade av. Vi kanske hade två sällskap, vilket var jättetråkigt. Då tog vi fram take away-konceptet vilket fungerade förvånansvärt bra förra veckan. Det är för tidigt att säga hur det ser ut den här veckan kommer att se ut. Nu har var och varannan krog börjat med take out, vilket markant ökar konkurrensen. Man får hitta på lite udda och kreativa lösningar. 

Kommer ni fortsätta att ha öppet som vanligt?

– Nu har vi ändrat öppettiderna till onsdag -lördag från fem till sent.  Vi tar vecka för vecka nu, och får se vad som händer. Regeringen kan ju stänga ned alla krogar som de har gjort i andra länder, ingen vet vad som kommer att hända. 

Vilka konsekvenser ser ni för ruljansen i branschen på kort respektive lång sikt?

– I värsta fall måste man permittera eller lägga ned. Vi kan inte trolla, alla sitter i samma båt. Take out-lösningen fungerar på kort sikt men vi förlorar all dryckesförsäljning, vilket svider hårt. 

Vilka åtgärder vidtas?

– Kortsiktigt ska vi kunna klara av den här krisen men på lång sikt är det svårt att säga vilka åtgärder som kan vidtas för att klara sig. Vi bollar hela tiden för att komma på olika lösningar. Nu kom den här Coronaskiten, och vi började med take away-konceptet, en trerättersmeny med tillhörande snacks. Kockarna förbereder hela menyn förutom sista finishen som du själv färdigställer hemma i köket.

 Lite som Löfvéns halvgräddade take away-pizza?

Ja, fast lite högre nivå. Vi skickar med en tydlig tillagningsguide på hur man färdigställer rätterna och vinrekommendationer som matchar med maten, som man själv kan plocka upp på Systembolaget. Nu ska vi även börja med en tävling som förhoppningsvis ger någonting. 

Vad går den ut på?

– Det är en tävling på Instagram. När du köpt hem en kasse från oss och lagat klart maten så fotograferar du ditt upplägg och hashtaggar #bawkchallenge i bilden. Vi kommer sedan att rösta fram det snyggast upplägget enligt oss. Vinnaren får en matkasse för två personer nästa vecka. 

Vad har ni för uppmaningar till allmänheten?

– Är man frisk, gå ut och supporta så mycket du kan. Det är så många som kämpar och jag lider med alla andra. Vi har det också kämpigt. Målet är att vi ska öppna upp som vanligt så snart som möjligt. Så fort det har lagt sig och blivit lite mer normalt. Det vi gör nu är nödlösningar, det är svårt att få det att gå runt på lång sikt. Det är en orolig tid vi lever i. Många permitterar, många tvingas gå ned i lön.

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!