Så får du råd med en etagevåning på Strandvägen

Redaktion 15:29 8 Oct 2020

Att spara ihop till en etagevåning som student är svårt. Men inte omöjligt. Stella Wistam delar med sig av sina bästa tips.

En etagevåning på Strandvägen kostar omkring 70 miljoner kronor. För många studenter är det en fantasisumma. Men det finns de som är ekonomiskt sinnade nog att lyckas spara ihop pengarna. Stella Wistam är en av dem. Hon är 22 år och har just köpt sin första etagevåning.

– Det är klart att det var svårt. Men med lite disciplin är allt möjligt. Dessutom är det roligt med en utmaning, säger hon till Nöjesguiden.När man sparar till en etagevåning gäller det att man skär ner på de små vardagsutgifterna.

– Jag slutade till exempel med att gå på café med tjejerna. Det är liksom ohållbart att lägga 50 kronor om dagen på kaffe.

För att dryga ut studentkassan lite extra bestämde hon sig för att hyra ut bostadsrätten på Banérgatan som hon fått gratis av sina föräldrar. På så vis kunde hon dra in 12 000 kronor extra varje månad.

– Jag förstår att alla inte kan göra så. Men vissa har kanske till exempel fått en lägenhet på Söder. Det är ju 8 000 kronor i månaden i alla fall.Stella var dessutom bra på att utnyttja sitt nätverk. Genom en familjevän fick hon ett arbete som pr-konsult, med en månadslön på ungefär 60 000 kronor. 

– Det var samma dag som jag skulle börja på Handelshögskolan. Det var förstås en krävande mental omställning. Men jag tog chansen när den dök upp och det lönade sig minst sagt.Hon tipsar om att man kan sälja saker som man inte använder. Stellas föräldrar hade till exempel ett sommarhus på Österlen som bara stod och samlade spindelväv. Det var ingen som hade använt det på flera år, och ingen som riktigt visste vad de skulle göra med det. Fram till att Stella kom på att de kunde lägga ut det till försäljning.

– Pappa trodde inte att någon ville köpa ”det gamla rucklet”. Men han sa att jag kunde få pengarna om jag skötte kontakten med mäklaren själv. Efter två veckor fick jag ett bud på elva miljoner kronor. Det är klart jag gärna skulle velat ha mer, men jag bestämde mig för att tacka ja. Man vet ju trots allt inte vad den här lågkonjunkturen kommer ställa till med på fastighetsmarknaden.Stella tycker att det är viktigt att vända motgångar till något positivt. Till och med när det handlar om något så jobbigt som dödsfall inom familjen.

– När farfar dog var det en av de värsta dagarna i mitt liv. Plötsligt är familjens stomme borta, och man sitter med 40 miljoner extra på kontot. Det var mycket att ta in.

– Farfar var i alla fall väldigt förtjust i militärhistoria. Så jag valde att investera i vapenindustrin för att hedra hans minne. Ett miljonbelopp i avkastning kan aldrig ersätta farfar, men det kommer väl till pass när man ska köpa en etagevåning, säger hon och ler.Utöver att investera sina egna pengar föreslår Stella att man kan ta hjälp av sina vänner. Man kan till exempel lura dem att gå med i ett så kallat pyramidspel. Hon värvade själv flera av sina före detta närmaste vänner till marknadsavdelningen på ett företag som heter Lyconet. De värvade i sina tur sina vänner till en marknadsavdelning som var underställd Stellas marknadsavdelning. På så vis tjänade Stella flera miljoner.

– När vännerna förstod att jag blåst dem för min egen vinnings skull försvann de ur mitt liv. Det tycker jag var otroligt småsint. Det är förjävligt med människor som inte kan glädjas åt andras framgång.

Var det värt det?

– Ja, det tycker jag. Om man vill göra en omelett måste man knäcka några ägg.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!