Så blir matåret 2022

10:12 25 Jan 2022

Carl Bodin Svensk försöker tyda vad som visar sig i den gastronomiska tasseografin. 

När vi nu har passerat årsskiftet och bläddrar i våra kalendrar står det, aningen ovant, 2022 inpräntat med stora bokstäver. Nytt år, nya möjligheter - sägs det, och med det kommer även nya trender. Här följer en inblick, in futurum, i vad vi kan ha att vänta oss under det nya året. På gott och ont.

Säg hej till Hibiskus

Hibiskusblomman har traditionellt använts i olika typer av teer runt om i världen under en lång tid, men under 2022 kommer den röda c-vitaminbomben att smyga sig in både här och där. Med smak av torkade körsbär, fullproppad med antioxidanter och med en rödskimrande färgton kommer den tillföra stil och smak i diverse drycker men också i olika typer av mat. Ett exempel är Ruby Hibiskus Water - glöm inte var du läste det först.

Kockens gammelförälders recept

Sitt ner i båten alla progressiva kockar - nu skall vi tillbaka till grunderna. I alla fall om Pinterest får bestämma hur vi skall äta under det kommande året. Enligt statistik från sajtens sökningar kommer den unga generationen säga farväl till överdådiga moderna matupplevelser och istället söka sig till sina rötter, eller kockens rötter då kanske. Traditionella maträtter från hela världen kommer vara ”the comfort food we need” när pandemin sakta ebbar ut. Enligt en nedärvd kokbok gjorde min gammelmormor tydligen ”Falsk sköldpaddssoppa”. Tacksam om vi slipper just det.

Risrobot, Flippy och bank-å-mat

I samband med pandemin tröttnade också många anställda inom serviceindustrin på dåliga arbetsvillkor samt låga löner och bytte jobb. Bristen på anställda inom framförallt restaurangbranschen har nog aldrig varit större. Skall man tro Forbes kommer en del av den arbetskraften att ersättas av robotar under året som kommer. I Tokyo (såklart.) är det här redan verklighet. På ”Sushiro” jobbar en robot som kokar, smaksätter och formar sushiris. Ett annat exempel är Flippy, roboten som flippar burgare och friterar pommes White Castles restauranger. Det kanske dröjer aningen längre innan vi får se liknande lösningar hemma i gamla Svedala, men vi kan med stor säkerhet göra oss beredda på fler matbeställningsmaskiner istället för servitörer samt automater med färdigmat som så sakta kommer ploppa upp. Det viktigaste för mig är bara att vi etablerar bank-å-mat som den officiella termen för denna typ av maskinella otyg.

Spökkök

Alla som fått mat hemlevererad under pandemin - upp med en hand. Jag kan tänka mig att fler än jag viftar som fån med händerna i luften… Hemkörd mat, som tidigare var en pizza på sin höjd, är numer en hel industri som globalt omsätter en bit över 150 miljarder dollar. Det är tre gånger så mycket som för bara 5 år sedan och pandemin är naturligtvis en bidragande orsak till det. Våra levnadsmönster förändras och i takt med det också våra krav på diversifierad ”hämtmat”. Som en del i det kommer fler och fler spökkök att få fäste i våra storstäder. Alltså restauranger som inte är riktiga restauranger, där man kan sitta ner och äta, utan bara ett varumärke på en skärm med en leveransmöjlighet i en uppsjö av alla olika leveransappar som finns. Flexibiliteten och valmöjligheten kommer att bli bättre, förhoppningsvis så också cykelbudens bedrövliga löner och arbetsvillkor.

Cråfflan

Detta är alltså en blandning mellan en croissant och en våffla. Eller rättare sagt en våffla gjord på croissantdeg. Om det stämmer att alla trender börjar i New York eller Sydkorea är detta definitivt framtiden. Med sitt ursprung i Seoul, via det nyöppnade bageriet Croffle House i Queens, kommer garanterat snart Cråfflan till Sverige. Om den inte trender i sig självt varför inte göra det till en given succé genom att lansera Semmel-Cråfflan. Tänk er själva en semla, i en våffla, fast en croissant liksom. Jag säger då det - suc(k)cé.

Spola kröken

Vissa lyckades på något magiskt sätt träna till sig en sån där instagramvänlig superkropp under pandemins många och långa karantäntillfällen. En annan gick motsatt väg och unnade sig lite extra i både mat och dryckesväg. En och annan vinflaska korkades troligen upp hemma hos fler covid-trötta och bedrövade individer än jag. Alla reaktioner har dock naturligtivs en motreaktion så därför blir 2022 året då ännu fler spolar kröken och väljer alkoholfritt. Sprit utan alkohol, fermenterade teer samt diverse juicer och muster kommer fortsätta sin frammarsch i hemmen såväl som på krogen. Vissa kommer dock naturligtvis inte alls att satsa på det alkoholfria alternativet och även för er finns en rad spännande nyheter att vänta. Ekologiska, biodynamiska och naturliga viner kommer ta än mer marknadsandelar och bli vardagsmat på krogen. 

Hard Seltzer

Smaksatt bubbelvatten med alkohol (alltså skinny bitch på burk), var förra årets stora trend och årets nyheter kommer vara på samma tema - ”spetsade” drycker. Eller vad sägs om ”hard kombucha” eller kolsyrat kallbryggt te med samma alkoholstyrka som en starköl? Skål.

Kyckling-ish

2021 var året som den svenska kycklingen rödlistades i WWF Köttguide, vars syfte är att hjälpa konsumenter att äta mer klimatsmart. Som en naturlig del i det kommer den växtbaserade kycklingen ta allt mer plats i var mans mun. I takt med att allt fler väljer hållbar mat kommer vi snart att se allt fler växtbaserade kycklingalternativ även på restaurangmenyerna. Det ryktas till och med om att självaste KFC snart skall lansera en växtbaserad chicken nugget.

Pro probiotika

Hälsotrenden är allt annat än ny, men fler och fler pratar om vikten av en sund bakterieflora i våra magar och tarmar. Probiotika är tydligen ”the shit” när det kommer till att boosta magens bakterieflora och har också saluförts i hälsokostbutiker sedan urminnes tider. Nu är det dock dags för probiotikasuperdrycken att göra entré. Vitaminvattnets tid är förbi, snart är det istället läsk och vatten uppblandat med probiotikabakterier vi skall betala dyra pengar för på Pressbyrån. Är du inte sugen på att bli svindlad på småpengarna kan du istället satsa på att äta surkål, kimchi och kefir eller göra din egen kombucha. Allt för att hålla dina cirka 1,5 kg (.) tarmbakterier i gott skick.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!