Så blir Göteborgs nya krogkoncept Zamenhof

09:44 15 Mar 2018

Istället för machomans-gymmet vid Esperantoplatsen kommer vi slutet av mars bjudas in till en ny värld signerad Zamenhof.

Någon enstaka dag har gått sedan Emerentia Leifsdotter Lund tillsattes som Zamenhofs event- och marknadschef, men hennes vision för Barabicus enorma systerkrog, med namn taget från den polsk-judiska doktorn Ludwik Zamenhof, upphovsman till språket esperanto, är glasklar.
– Jag vill bjuda in till en ny värld. Det finns inga ramar just nu utan det är en vit canvas. Det låter lite uttjatat men det är sant, säger hon, och fortsätter:
– Framför allt vill jag ge alla i Göteborg någonting annat än vad de har idag, även om de kanske inte riktigt vet om det än.

Förutom Emerentia kan listan bli lång av välkända namn inom Göteborgs krogbransch som hittas i företaget. För att nämna några är Andreas Harrysson som driver Barabicu, Stanger och Tranquilo med. Jens Odén från Ess-group och Daniel Brobäck från Tapasbaren finns också med på varsina hörn. Restaurangchef blir Nathalie Fors som senast varit på Avenyfamiljens Taverna Averna.
– Det är ett gäng erfarna restaurang- och barrävar och så jag då som mest varit festprisse tidigare.

skarmavbild_2018-03-15_kl._09.39.54.png

När frågan vad krog-Göteborg saknar kommer på tal, kommer svaret i ilfart: “Ett ställe som Zamenhof!”. Det hon har saknat är ett hängställe. Hon jämför Zamenhof med ställen som du alltid kan hänga på.
– Jag tycker det är så tråkigt med alla ställen som börjar vända stolar och torka golv direkt efter lunchen för att sen börja duka upp igen. Så kommer det inte vara här. Du kommer kunna hänga kvar hela dagen.et finns ett ungerskt ställe  i New York, där blev alla alltid kvar, tiden liksom bara går, så hoppas jag det blir här med.

Vad konceptet är har tidigare för mig känns lite oklart men när Emerentia börjar förklara börjar allt klarna. Hon nämner trenden, som av någon anledning inte riktigt tagit fäste i GBG, poké bowls, en smoker, arkadspel och massvis med drinkar.
– Konceptet är allt vi gillar! Vi har samlat en hög med superhärliga grejer som vi saknar i Göteborg. Om jag måste koka ner det, och det borde jag ju eftersom det är därför jag är anställd, skulle jag säga att vårt koncept är: kom, häng, ät, när du vill. Med en touch av fritidsgård för vuxna, fast barn är tillåtna då.
 

"Ingen snobbig meny, inga fancypants."


Hon nämner även “all day dining” i förbifarten. Vilket menas att de inte stänger efter lunch utan att den övergår i middag som sedan slutar med klassiskt barhäng.
– Det ska liksom vara ”organiskt” – vilket otroligt härligt ord va. Precis som det är hemma hos din bästa vän ska du bara kunna komma hit, slå dig ner och stanna.

Hon brister ut i ett skratt när jag nämner jordhögen hon skulle placera mitt i rummet för att se vad som vad som hände, trots att man bara lät den vara.
– Den där jordhögen har förföljt mig sen jag upptäckte Galleri Steinsland Berliner när jag flyttade till Stockholm. Emmeline De Mooie heter konstnären förresten, jag skulle älska att ta hit henne och jordhögen. Men vi får se hur det blir, någon sa att jord i restaurangmiljö inte är att föredra, kanske rent olagligt – jag har som sagt mycket att lära.

Vad tror du kommer locka personer att lämna sina vardagliga ställen och vända sig till er?
– Att vi är härligare. Ingen snobbig meny, inga fancypants. Frasse kan komma i sina träningsbyxor om han vill, säger hon och skrattar till.
– Oavsett vem du är, eller vad du har på dig på underkroppen spelar någon roll, men ha på dig något på underkroppen för Guds skull.

Vilka tror du kommer hänga Zamenhof då?
Jag hoppas att du kommer vilja hänga hos oss! Det kan låta tråkigt att säga ”alla” men jag hoppas att vi lyckas få till det där stället där du tar en drink efter jobbet, där du och ditt gäng äter brunch på lördagen och dit du går med familjen på söndagsmiddag.

Zamenhof öppnar Gazette-delen den 29 mars, därefter följer resterande delar efter. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.