Så blir du parfymexpert (eller köper din allra första flaska)

16:41 4 Jun 2015

Att hitta en parfym är många gånger lättare sagt än gjort – särskilt om du är en människa som har andra helgnöjen än att sitta i ett välventilerat rum och plocka ut enskilda doftnoter. Men misströsta ej – det finns nämligen knep att tillgå.

 

1. Avgränsa
Ett problem när du letar efter en ny fume och har noll koll är detta: möjligheterna är oändliga, men ditt doftsinne är det inte! Att lukta på tjugo dofter i en session kommer inte bara lämna dig med svår huvudvärk, utan även ett nedsatt doftsinne som har svårt att bedöma parfymerna. Kaffebönor funkar eftersom de neutraliserar, men allra bäst är att helt enkelt dela upp det – lukta på 4-5 parfymer åt gången. Mycket i denna värld är hastköp, men en parfym bör inte vara det. Låt det därför ta sin tid!

Däremot finns det inget som heter tjej- eller killparfymer – alla dofter är unisex. Avgränsningen måste därför ske på annat sätt – det allra enklaste är att komma på en doft du gillar (hallon, kanel, vetiver, peppar) och jobba utifrån det. Om du har noll koll på vad enskilda noter luktar? Utgå ifrån din gamla favoritparfym och slå upp dess noter! Men unna dig också att testa på något helt nytt och oväntat. Jag brukar låta minst en av de dofter jag luktar på tillhöra doftfamiljer jag vanligtvis inte gillar.

2. Notforska
En klassisk parfym är byggd lite som en pyramid: du har toppnoten, hjärtnoten och basnoten. Toppnoten varar en kort stund, basnoten kan ibland sitta i dagar. Oftast sitter de mer fräscha, klara och sprudlande dofterna i toppen, medan basen brukar vara något mer hudnära och mjukt, till exempel vanilj, amber eller trä. Här kan det vara praktiskt att se parfymen som ett förhållande – toppen är de första veckornas förälskelse, basen ett äktenskap. Välj därför aldrig en parfym baserat på toppnoterna. De är flyktiga som en sol- och- vårare! Men det är dem du oftast känner när du testar en parfym i butik – vilket förklarar en del felköp – och oavsett hur din parfym är komponerad
kan du aldrig uppleva dess fulla komplexitet av ett snabbt sniff.

3. Testa
Hur ska man då testa? Som en tråkmåns rekommenderar jag: förarbete. Läs på lite om de olika parfymerna innan du beger dig till en affär. Väl därinne går det bra att testa på papper, men bara som en allra första utsållningsstrategi. 

Men om du nu hittat en parfym som du verkligen gillar? Då börjar eldprovet. Nu ska du nämligen testa den på bar, oparfymerad hud. Sen går du ifrån butiken. Lukta på parfymen under dagens gång. Hur utvecklas den? Sov på saken. Om du inte hatar den, testa den två gånger till på samma sätt. Efter det har du tillräckligt med information för att kunna fatta ett bra beslut. 

Varför gör man då på detta sätt? Jo, dels för att det är värdelöst att testa på papper – om det inte är till brevparfym du ska använda flaskan. Doft handlar väldigt mycket om kemi, och en parfym luktar olika på olika personer. De kan till och med skära sig. Därför måste man testa på hud. Men också för att få uppleva en dofts hela liv. Att lukta på den snabbt i en butik är som att provlyssna på tio sekunder av en symfoni – du kan få en känsla, men inte mer. Hur den luktar om tre och en halv eller femton timmar? Om den är värd sina pengar? Hur hållbar den är? Det måste du testa på kroppen för att få veta. 

 

Så, antingen går du till affärer varje gång och testar, eller ber om prover – eller beställer hem samples, som många parfymaffärer och även parfymörer själva nu saluför. Detta är perfekt om du vill prova i lugn och ro, testa parfymer som är svåra att få tag på, eller helt enkelt variera dig in absurdum. Lycka till nu i jakten på en parfym som är FBW*!

*Full Bottle Worthy = en doft som är så god att den är värd en hel flaska. 
Läs även: "Så köper du aldrig fel foundation igen".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!