Så blir du av med öronmask

22:24 24 May 2023

Sommarplågornas säsong hotar med sin ankomst. Ny forskning menar dock att deras effekt är mer individuell än man kan tro.

Sommarplågor har oundvikligen infekterat varje sommar sedan åttiotalet, så pass att skivbolagen gjort det till en sport att producera årgångens mest framgångsrika. Varje år skriver tidningarna listor där det sias om vilken låt som den här gången ska få musikbranschens mest osmickrande titel, för att sedan vara bortglömd nästa år. Daddy Dj, Dragostea Din Tei och Boten Anna är bara några exempel från 2000-talets syndabockar. Alla finns samlade i otaliga spellistor gjorda av Spotify, vem som nu är masochistisk nog att lyssna på dessa.

Fenomenet hör ihop med vad som också kallas för det tveksamma namnet “öronmaskar”, även “ofrivilligt musikaliskt bildspråk”. Jag behöver väl egentligen inte förklara det mer än så, men definitionen är helt enkelt låtar som fastnar i huvudet och sen inte går att skrubba bort från tinningloben. Eftersom det fortfarande förbryllar forskare så publicerade professor Emery Schubert vid University of New South Wales nyligen en ny studie i ämnet. Han verkar också ha ett botemedel.

Du får en låt på hjärnan när du är avslappnad och dina tankar har tillfälle att vandra iväg. Det är också centralt att låten är repetitiv, snarare än att den är medryckande eller har en bra “hook”. Eftersom låtar varieras i sin konstruktion är det svårt att dra generella slutsatser. Det verkar snarare handla om att ju mer bekant du är med låten och ju nyligare du senast hört den, desto troligare är det att en låt fastnar. Det bådar med andra ord inte så gott för att lyckas undvika sommarplågor.

Hur undviker man då att låtar fastnar? Schubert menar att man ska slutföra låten i huvudet, medvetet tänka på en annan låt eller ta bort eventuella triggers som frammanar låten, som särskilda ord eller minnen. Han säger också att de flesta uppfattar fenomenet som behagligt, om det inte handlar om låtar som man ogillar. 

Den äldre studien The Earwormery från Goldsmiths college kom fram till att öronmaskar är så vanligt att 90 procent drabbas av det minst en gång i veckan. Forskarna upptäckte också att de mer musikaliska, som exempelvis musiker, inte drabbades lika lätt, antagligen för att de hela tiden möts av ny musik. Jag låter det vara osagt vad det säger om prenumeranterna av Spotifys sommarplågelistor.

Schubert refererar till tidigare undersökningar som visat att några av de låtar som är svårast att bli av med är Lady Gagas Bad Romance, Gotyes Somebody That I Used to Know, Queens Bohemian Rhapsody och ironiskt nog Kylie Minogues Can’t Get You Out of My Head. Förlåt, nu kommer du också ha “Ra-ra, ah-ah-ah/Roma, roma-ma/Gaga, ooh, la-la” i huvudet resten av dagen. Men om jag måste ha det känns det rättvist. 

Behöver du ett botemedel mot sommarens plågor och något annat att nynna på är du välkommen att kika in till Nöjesguidens spellista, garanterat sommarplågefri. Så håller vi huvudet kallt under ännu en säsong av masspsykos.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera