Så blir årets Malmöfestival

13:26 31 Jul 2019

Om du gillar paella, asiatiskt och gärna käkar veganskt kommer du inte att gå hungrig på årets festival. Vi tog ett snack med en av festivalens big bosses. 

I augusti är det återigen dags för årets upplaga av Malmöfestivalen – festivalen som samlar både ungdomsgäng med Kalle Anka-pipor i mungiporna, uppklädda äldre par från alla håll och kanter i stan och sprängfyllda gula bussar och pågatåg med lite ”lagom” förfriskade Svedalabor. Målgruppen är bred och likaså programmet. Därför tog vi ett samtal med projektledaren Lotta Ström för att reda ut vad som blir nytt, vad som blir gott och vad vi egentligen kan förvänta oss i augusti. 

Hej Linda, hur har förberedelserna gått? 
Förberedelserna har gått jättebra! Det är ett härligt festivalgäng som jobbar hårt för att alla scener ska stå redo för ett fantastiskt festivalprogram och att möta den bästa publiken vi vet den 9-16 augusti. Just nu sitter vi med de allra sista bokningarna och har precis släppt en rad artister. 

Hur har ni tagit fram årets program, finns det några riktlinjer ni arbetat kring? 
Festivalen ska vara till för alla – därför strävar vi också efter att alla ska kunna hitta något de gillar bland de hundratals programpunkter som festivalen bjuder på. Den stora utmaningen handlar om att i detta breda fortfarande hitta det som är nytt, intressant, spetsigt och oväntat. Malmöfestivalen ska vara allt annat än mellanmjölk. Utöver ett spännande program strävar vi efter att skapa en varm och välkomnande känsla, en festival som är tillgänglig för alla, vi är supernoggranna med att presentera ett jämställt program och vi jobbar vidare för att ta stora kliv framåt för en mer hållbar festival.

En nyhet för i år är Malmöscenen. Berätta mer om den och hur idén kom till! 
– En efterlängtad nyhet! Det skapas så mycket bra musik i Malmö, det vill vi lyfta fram. Och det finns också många ambitiösa och drivna arrangörer och klubbar –  vi insåg helt enkelt att här finns det fler som kan göra detta minst lika bra, om inte bättre än oss. Vi gjorde en del research och kontaktade några aktörer, och alla sa ja. Nu väntar en festivalvecka där åtta olika malmöaktörer tillsammans presenterar över 40 lokala artister och band.  

Vad ser du mest fram emot i år? 
St Petri kyrka kommer att fyllas med ett innehåll som sker unikt under festivalen, akter som manar till kontemplation och som blir en stunds vila från festivalbruset. Har man barn med sig på festivalen så är konstlabbet nere på Barnlandet verkligen värt ett besök. Där samlas Malmös och Skånes stora konstinstitutioner för att skapa tillsammans med festivalbesökarna och allt avslutas med en stor vernissage på avslutningsfredagen. Utöver detta ser jag lite särskilt fram emot två artister vi ännu inte släppt, Architects of Air som är en stor konstinstallation och när det vankas bröllop med Olle Jönsson från Lasse Stefanz.

Vad är ni mest stolta över?
Över att efter 35 år fortfarande få presentera en festival som intresserar, engagerar och attraherar så många. Vi är också jättestolta över alla som jobbar med festivalen under veckan. Det är så otroligt många personer som bidrar till att den här festivalen blir vad den blir, allt från bokare till Polisen, från scentekniker och till alla som står och säljer mat, städar och bär grejer. 

Hur ser det ut på matfronten? Har ni något nytt och spektakulärt som förtjänar lite extra uppmärksamhet och hype? 
– Ja, en grej som är ny är Matsvinnsfestivalen, som en liten festival i festivalen där det kommer fokuseras på hur vi tar tillvara på maten och hur vi kan undvika svinn. Spännande föreläsningar, workshops och matlagningssessioner står på programmet. Självklart blir det en del nya aktörer och fler food trucks. I år kommer vi äta paella, mycket asiatiskt och mycket veganskt…En och annan churros lär ju också slinka ner, som vanligt!

Malmöfestivalen pågår mellan den 9-17 augusti 2019.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!