Så blir Åre Sessions 2020

10:22 19 Dec 2019

När fjällfestivalen Åre Sessions återvänder för fjärde året i rad är det som fyradagarsfestival, och de första artisterna är redan släppta. 

Sedan 2017 har musik- och skidfestivalen Åre Sessions etablerat sig som en självklarhet under säsongsavslutningen i Åre. Lagom till Valborg 2020 återvänder den för en fjärde upplaga. Den 30 april-3 maj, alltså torsdag till söndag, äger festivalen rum. Majoriteten av konserterna kommer emellertid att förläggas under fredagen och lördagen. 

Ett gäng artister är redan nu klara för festivalen. Bland dessa märks Miriam Bryant, Dungen, spanska Bad Gyal samt den franska house-dj:n Folamour. Även Jonathan Johansson återvänder till Åre, i sällskap av The Hellacopters, Sabina Ddumba och Nadia Rose.

De största scenerna blir precis som tidigare Holiday Club och Timmerstugan, men vissa ändringar kommer att ske gällande övriga scener. Ansvarig för festivalen från Lugers håll är Liza Nilsson.
– Själva grundstommen i festivalen med dagarna i backen och kvällarna på konsert finns kvar, men med lite nya förändringar vad gäller spelställen och kringaktiviteter. Det är hemlisar än så länge, men det kommer att bli grymt – stay tuned!

Fyra dagar alltså, hur kommer det sig? 
– Att förlänga festivalen känns som ett naturligt nästa steg. Åre har så sjukt mycket att erbjuda, så det behövs minst fyra dagar för att få ut the real Åre Sessions-experience. 

Festivalen går in på sitt fjärde år nu, finns det möjlighet att det blir samma typ av långkörare som till exempel Way Out West?
– Att festivalen har lett till att byns boenden varit fullbokade tre år i rad talar ju för att publikunderlaget finns iallafall. Tanken med festivalen har alltid varit långsiktig – men med det sagt så vill vi aldrig fastna i ett och samma format utan fortsätta utveckla och förnya oss, i framtiden kanske i ny kostym eller på andra sätt.

Miriam Bryant, Hellacopters och Bad Gyal.

Berätta lite om vilka utmaningar och möjligheter som finns kring att göra en musikfestival i fjällvärlden? 
– I Åre är man ju obviously van vid fjällvärldsformatet, så det finns liksom inga begränsningar. Fråga någon i Åre vad som helst och svaret är alltid ”det där är inga problem, det fixar vi” – och rätt vad det är står restaurangen 800 Grader och bakar pizza på fjälltoppen. Möjligheterna är alltså oändliga – inspirationen tryter inte direkt med Åreskutan utanför fönstret.

 

"Vi vill aldrig låsa in oss i ett fast format musikaliskt"

 

De tidigare åren har bjudit på en ganska bred lineup, hur går tankarna kring det i år? 
– Vi vill aldrig låsa in oss i ett fast format musikaliskt utan boka utifrån vad vi själva tycker är grymt. Uppenbarligen så är det många med oss som tycker samma – vilket lett till fullt hus alla år. Det blir små och stora musikaliska oaser av både hiphop, pop, rock och dansmusik.  

Om du skulle vikta, hur stor del musik respektive åkning och slutligen fest är Åre Sessions? 
– 
100% åkning, 100% fest och 20% bastu.

Förutom musikprogrammet presenterar även festivalen precis som tidigare ett brett aktivitetsprogram som innefattar alltifrån guidade toppturer, skidskola och yoga till Breakfast Talks, outdoorloppisar och happenings i parken.

Åre Sessions pågår mellan den 30 april till den 3 maj 2020.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Fler artiklar