Så bemöter du de 5 vanligaste "Män diskrimineras också!"-argumenten

Redaktion 11:08 19 Jun 2014

Hej Blekk. 

”Hej Blekk. Du skriver att kvinnor diskrimineras. Men det är ju inte ni kvinnor som förlorar vårdnaden om era barn i majoriteten av fallen. Det är inte ni kvinnor som oftare blir utsatta för oprovocerat våld på väg hem från krogen. Det är inte ni kvinnor som döms till hårdare straff för samma brott. Hoppas att du kan hjälpa mig med att förstå. Jag väntar med iver! Allt gott.” – Anonym manHej, och tack för ditt brev. Det ska bli ett nöje att besvara dina funderingar – jag har nämligen ypperliga svar på samtliga. Vad roligt att du är så ivrig med att läsa mitt svar!

1. Pappor förlorar oftare vårdnadstvister
Varför? Det stämmer, tyvärr, vilket har att göra med att män traditionellt sett förväntas försörja familjen, i kontrast till att faktiskt umgås med den. Visste du att barn hellre pratar med ”ingen alls” än med sin pappa?
Och lösningen? Denna lakoniska kontakt går givetvis att förändra, t ex genom delad föräldraförsäkring eller att som pappa ta ansvar för att utveckla en bra relation till sitt barn.


2. Män döms hårdare än kvinnor för samma brott
Varför? Du har rätt i det, studier har visat att det dessvärre beror på att män generellt sett ses som gärningsmän. Det kanske inte är så konstigt att vi har den bilden av män, då män står för 80 % av alla brott, 95 % av alla våldsbrott och 98 % av alla våldtäkter.
Och lösningen? Genom jämställdhetsarbete kan vi på sikt få bort machoattityder och våldsbejakande maskulinitetsnormer.


3. Män utsätts ofta för oprovocerat våld
Varför? Ja, män utsätts för oroväckande mycket oprovocerat våld. Gemensamt för det mesta våldet, som jag nämnde i punkt 2, är att det är män som står för det.
Och lösningen? Att somliga män är våldsbejakande beror på att män i ett patriarkat förväntas leva upp till en hegemonisk mansnorm. Patriarkatet fostrar er till så kallade ”riktiga män”, feminismen erkänner män som mer än det.


Bara för att jag är en sådan snäll tjej slänger jag in ytterligare ett par argument som män brukar använda i diskussioner liknande denna.

4. Män förväntas betala, inte kvinnor
Varför? Delvis grundar sig detta i det logiska faktum att män tjänar generellt mer än kvinnor, även när de utför samma arbetsuppgifter, alltså har män större möjligheter att betala. Men delvis grundar det sig även i att en man förväntas ”skämma bort” en kvinna genom presenter, blommor och choklad i heteromonogama förhållanden. Detta fenomen, som existerar på grund av att vi har patriarkal struktur, är skadlig eftersom det innebär att män kan köpa (äganderätten till) en kvinna.
Och lösningen? Om ni har liknande inkomst, dela på notan eller betala varannan gång.


5. Pojkars skolresultat blir sämre och sämre
Varför? Det råder tyvärr en antiplugg-kultur bland unga pojkar och det är den som gör att de halkar efter med skolresultaten. Många menar att det har att göra med att killar förväntas vara smarta utan att plugga. Pojkarna försöker alltså leva upp till en kunnig, tuff och kaxig roll.
Och lösningen? Genom att arbeta med unga pojkars attityd kan man lösa de här problemen.


Feminismen kan förklara de tillfällen då män diskrimineras. Män diskrimineras nämligen av samma system som kvinnor, det patriarkala. Skillnaden är att diskrimineringen tar sig i uttryck på olika sätt. Som du märker genomsyras mina svar ovan av en kritik mot den klassiska mansrollen, som inte enbart är farlig för kvinnor utan också skadlig för er män. Genom jämställdhetsarbete, genus- och maktanalys kommer de binära och dualistiska könsrollerna att ifrågasättas och slutligen upplösas. Låt oss störta patriarkatet tillsammans, så blir du fri!


Allt gott,

HEJ BLEKK – din privatlärare i cyberspace. 

Michaela Larsson, även känd som Hej Blekk, bloggar på hej.blekk.se.

Läs hennes tidigare texter:
De 20 smartaste svaren till jämställdister och rövhattar

Vem skrattar åt heders- och våldtäktskultur?

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!