Rummet på Socialistiskt forum - ett samtal om intersektionalitet

09:49 21 Nov 2013


Foto: Carla Orrego Veliz.

Rummet beskrivs av grundarna Camila & Mireyas podcast, Falskheten och PK-maffian som ”en nystartad plattform för samtal, diskussion och analys för rasifierade feminister och antirasister”. På Socialistiskt Forum gör de sitt första framträdande: ett samtal om jämställdhet, antirasism och klasskamp, utifrån den senaste tidens diskussioner om just dessa ämnen.

Därför tog vi kontakt med Camila Astorga Díaz, Mireya Echeverría Quezada, Valerie Kyeyune Backström och Judith Kiros, som ligger bakom projektet.

Hur föddes idén till Rummet?
– Rummet föddes ur en akut känsla av att vi stampade på samma ställe. Vi som är initiativtagare (Camila, Mireya, Judith och Valerie) har alla våra plattformar där vi pratar om antirasism på olika sätt, men diskussionen bromsas hela tiden upp av olika anledningar. Vi kom fram till att ett separatistiskt rum skulle hjälpa oss att skaka av oss känslan av att vi hela tiden uttrycker oss inkluderande mot de som inte har samma erfarenheter som vi. 

Ni säger att ni kommit till en punkt där det känns nödvändigt att utestänga vita från er aktivism. Varför?
– När man säger "stänga ute" så låter det som att vi redan har ett rum som vi stänger dörren till. Men grejen är den att Rummet hela tiden har saknats oss. Vi skapar det här rummet och det måste vi göra på våra egna premisser. Andra får ha vilka rum de vill. Det är som med all separatism, bara för att man inte får vara med i just det här sammanhanget så betyder inte det att man inte får lov att skapa sina egna rum där man diskuterar, dansar, virkar eller vad man nu vill göra på sina egna sätt. 

Kan ni ge oss ett smakprov på ert manifest, det som publiceras i nästa nummer av Bang?
– "RUMMET är en plats där vi slipper applådera varje visat intresse, en plats där vi inte behöver bjuda ut oss själva och få höjda ögonbryn till svar. RUMMET är en plats där vi kan få läka, där vi slipper förställa oss i rädsla för sanktioner. RUMMET är en plats där vi slipper le när någon vill röra vårt hår. RUMMET är en plats där vi slipper niga, bocka, tacka och ta emot. RUMMET är en plats där vi slipper skämta om vårt ursprung för att själva hinna först."

Ni dj:ar också på den stora Socforum-festen på kvällen. Vad kommer ni spela?
– Vi vet inte det riktigt själva än men en gissning är mycket bootyshakeande eftersom vi spelar såpass sent. Vi vill att folk ska dansa liksom! Men det är ingen hemlighet att vi älskar allt från TLC till Trey Songz till Anaye.

Rummet på Socialistiskt Forum går av stapeln 23/11, 11.00, i ABF-huset på Sveavägen 41. Obs! Just detta tillfälle är också icke-rasifierade välkomna, så passa på.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner