Foto: Michael Barth

Ruby Empress har skrivit ett manifest

10:30 1 Nov 2019

Debutalbumet Sinbolism handlar om att utmana normer och skamlöst utforska sina gränser.

Göteborgsbandet Ruby Empress har sedan 2016 släppt en drös med hyllade singlar. Det har till och med blivit en EP i form av Empressionism som kom 2017. Medlemmarna Tom Serner, Melker Petterson och Axel Agervi har spelat på många scener sedan dess och mött varma mottaganden. Aldrig med ett helt album i ryggen dock, vilket det nu blir ändring på. Den första november släpper de Sinbolism, en platta full med drömlika poppiga spår i sann Ruby-anda. Vi bad dem berätta om den efterlängtade skivan, hur de ska fira den och vad albumtiteln faktiskt betyder.

Hur kom det sig att det tog så lång tid innan ni valde att släppa ett album?
– Haste makes waste! Nej, men jo. Paul Valéry sa att “Smak består av tusen sorters avsmak”. Vi smakade runt ett tag och kom fram till att vår smak förändras snabbt och att spretighet kan få vara en styrka. Till slut bestämde vi oss bara för att dessa 11 låtar får sammanfatta Ruby 2018 till 2019. Att  släppa album idag känns kul och viktigt snarare än strategiskt så vi väntade tills vi hade något som kändes hundra procent, ish. 

Vad tycker ni generellt om albumformatet i dagens musikklimat?
– Det beror på kontexten och hur man presenterar det som typ allt annat. Vår kreativa process handlar mycket om att blanda gammalt och nytt och försöka återuppfinna på ett intressant sätt. Ibland resonerar folk med det man gör och ibland inte, men långsiktighet går före vad som är nutida för stunden. If it works it’s out of date, lite så. Albumformatet ger mer utrymme att visa vem man är, det är kul!

Ert sound är som en mix av nytt och gammalt, disco med neokänsla. Hur snöade ni in på det?
– Vi gillar att se folk frigöras, det är målet. Alla är genreöverskridande idag. Allt är så visuellt också, det känns som att genre definieras av estetik lika mycket som musik. Det är kul att leka med. Vi tre kommer från ganska olika håll musikaliskt men alla gillar Talking Heads, Abba, Roxy Music och Quincy Jones så det blir ett naturligt möte mellan sväng och kaos. 

Berätta hur skapandeprocessen för Sinbolism varit, och vad albumtiteln betyder!
– Vi har lagt till, plockat bort, haft hybris, tvivlat, snott från konsthistorien, omfamnat perfection in imperfection och gått på illusionen om att det ska bli perfekt nästa gång för varje ny låt. Sinbolism kommer från symbolism, som empressionism var en ordlek på impressionism. Vi skriver ett manifest om hur man är en god sinbolist, det kommer vara klart i god tid till releasefesten den 28 december. Det handlar om att utmana befintliga normer och konventioner genom att skamlöst utforska och leva ut sin individualitet till max.

Vilka ämnen har ni tagit fasta på för låttexterna på Sinbolism, och vad vill ni förmedla med dem?
– Det handlar om livets stora frågor från en twenty something persons ögon i en digital värld överstimulerade av artificiella bilder och falsk information. Allt ifrån dystopi till prokrastinering.

Tom, du har ju nyss flyttat till Stockholm. Ska ni fira albumsläppet på skilda håll eller hur ska ni fira?
– Vi ska dricka bubbel tillsammans och sen dig jazz out of the grave med alla pensionärer i Lloret de Mar. Sen ska vi ha en skamlös releasespelning på Yaki Da den 28 december. Då vill vi se Baudelaire suits!

Sinbolism släpps den 1 november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!