Tom Serner. Foto: Jonas Wall.

Ruby Empress har blivit mer personliga

10:48 17 May 2018

Göteborgsbandet Ruby Empress är tillbaka med ny musik och lägger den EP:n Mind Games Sessions till samlingen. 

Tom Serner och Axel Agervi, Ruby Empress outnämnda frontfigurer, sitter gömda nere vid scenen på Bengans. Med en kaffe som bränner mot min hand får jag en utläggning av baristan att kafét i den legendariska skivbutiken är Toms stammishak. Hon rabblar upp hans vanligaste beställning; en vegansk ostmacka och en kaffe med havremjölk.
– Yeah, well I like that, säger Tom på en amerikansk klingande engelska. 

Ruby Empress som enklast förklaras som ett pojkband med rötter i den göteborgska indien och dansanta toner har varit på tapeten ett bra tag nu. Senast jag gjorde en intervju med den blonda sångaren Tom Serner var det Frankrike och disco som stod i centrum. Idag två år senare är det 70-talets experimentella uppsyn och långa instrumentala sektioner som lockar mest. 
– Mellan 1975 och 1979 har vi hämtat den mesta av vår inspiration, säger Tom och fortsätter:
– Däremellan är det många plattor som vi tycker om och som har varit relevanta under skapandet till detta album. 

Vad är det för album som har inspirerat er? 
– Det är dels lite Steely Dan, främst albumet Aja. Men även lite Elo, Electric light Orchestra, och Bowie samt Fleetwood Mac men dem är så tråkiga att nämna för man vill alltid vara lite egen, förklarar Axel.
– Det finns några låtar som Bowie och Eno har gjort tillsammans, de är både längre och instrumentala, som vi har inspirerats av till denna plattan, tillägger Tom. 

Bandet förklarar att till det kommande albumet har de gått till botten med sina guilty pleasures för att sedan presentera dem i lite mer “high definition”. På samma sätt som bandets medlemmar har blivit äldre har även soundet blivit det. Tom förklarar att texterna är mer personliga och att den svenska vintern har letat sig in. 
– Mörkret finns i ackorden, harmonierna och känslan, förklarar han.
– Att se vad som kommer ut ur mörker är väl en del i att mogna. Förut gjorde vi låtar snabbt och allt skulle vara good vibes och gå fort. Nu vet man vad som är fint trots att det finns mörker, tillägger Axel.

Trots mörkret är de fortfarande väldigt måna om att det dansanta, som känns igen från tidigare EP:s och singlar, fortfarande ska få ta plats. 
– Vi har försökt hitta mäktiga delar och vackra partier snarare än att det är svängigt på ett klassiskt funksätt. Men jag tror att vi kommer styra tillbaka mot det nu när våren och sommaren kommer, förklara Tom. 

Något som skiljer det här släppet från de tidigare är att instrumenten får ta en större plats. De har inte varit fega med att låta en låt var några extra minuter just för att utsvävningarna ska få det utrymmet som behövs. 
– Vi har kommit mycket närmare det vi själva gillar, vi är helt enkelt en produkt av det vi älskar. förklarar Axel. 

Genom åren har de blivit jämförda med såväl Tame Impala som Foxygen och andra band med ett drömskt sound. De båda kan se likheterna men poängterar att de går sin egna väg. 
– Vi är så pass olika som personer att vi får nästan anstränga oss för att hålla oss inom några ramar överhuvudtaget – annars hade vi nog aldrig släppt något sammanhängande, säger Tom. 

Vill ni själva lyssna på er musik? 
–  Ja, men det är typ två år efter man har släppt det. Det är ofta då man förstår vad texterna egentligen handlar om – det är intressant.
–  Det är som om man inte har tillgång till de tankarna, för att man är så blockad av allt det vardagliga så att man inte har tillgång till sitt riktiga jag, tillägger Tom. 

Framtiden ser ljus ut för Ruby Empress. Under det kommande året kommer de släppa ett antal singlar med tillhörande videos. Dessutom blir det ett fullspäckat festivalschema, dock bara en enda konsert på hemmaplan – på Festival del Mar. 

Mind Games Sessions släpps den 18 maj.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!