Ruben Östlund regisserar publiken

Redaktion 10:36 19 Jan 2023

Göteborg Film Festivals nya hedersordförande tar sitt uppdrag på allvar. 

I sin nya roll som hedersordförande för Göteborg Film Festival kommer Ruben Östlund att fungera rådgivande åt festivalens ledning och på olika sätt göra konstnärligt avtryck i festivalprogrammet. Startskottet skjuts på Göteborg Film Festival som detta år går av stapeln mellan den 27 januari till den 5 februari.
– Efter ett möte med festivalen kändes det lätt och lustfyllt att tacka ja till den blytunga posten. Vi delar visionen för en vitalare biografkultur utan nostalgiska bakåtblickar. Det är ett arbete på många plan men jag kan avslöja att de första som skall få sig en uppsträckning är biopubliken. De måste lära sig skillnaden mellan dopaminscrollandet på individuella skärmar och att delta i en föreställning, säger Ruben Östlund.

Under en föreställning av Triangle of Sadness på festivalen kommer Ruben Östlund att bryta den fjärde väggen och ta steget ut i biografrummet, då han inte bara har regisserat filmen på duken utan alltså även kommer att regissera biopubliken i salongen.
– Biografen har en unik aspekt – där tittar vi tillsammans. Att titta tillsammans ställer större krav på det som visas och ökar intensiteten i upplevelsen. Till skillnad från till exempel Frankrike och USA har Sverige en passivare publikkultur. Här gömmer vi oss i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen. Efter visningarna går vi hem utan att diskutera vad vi har sett. Den typen av biobesök är det knappast värt att lämna de individuella skärmarna för. Om biokulturen skall blomstra, nå sin fulla potential, måste publiken förstå sin roll.

I hedersordförandens uppdrag ligger att fungera rådgivande åt festivalens ledning och styrelse samt att årligen göra eget konstnärligt avtryck i programmet. Uppdraget omfattar en period av fem år, varpå det förnyas eller avslutas. Tidigare hedersordföranden är Ingmar Bergman och Roy Andersson.

Specialvisningen av Triangle of Sadness äger rum på Biograf Draken lördagen den 28 januari. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera