Ruben Östlund: "Hon är besviken över att vara bortklippt"

09:53 16 Feb 2018

Ruben Östlund svarar på kritiken.

På torsdagen skrev en argentisk konstnär vid namn Lola Arias en artikel i Dagens Nyheter där hon anklagade Ruben Östlund för att ha stulit hennes namn till filmen The Square. Hon hävdade att Östlund använt namnet utan att fråga och att Ruben Östlund "förkroppsligar allt som han säger sig vilja kritisera i sin film – förmyndarmentalitet, kolonialism, rasism, sexism – betydligt bättre än sin huvudperson". 

Nu svarar Ruben Östlund Dagens Nyheter i ett mejl.

"Hon mejlade mig i mitten av augusti om det här och jag svarade. Jag förstår att hon är besviken över att vara bortklippt ur filmen. Olyckligtvis händer det ganska ofta i klippningsprocessen. När det gäller namnet på karaktären använde vi alltid Lola Arias. I scenen som vi filmade med Lola säger hon det till och med själv i dialogen. Därför är det svårt för mig att förstå hur hon inte kunde vara medveten om det. Kanske minns hon allting fel", skriver han.

På frågan om det stämmer att han använde hennes namn utan hennes vetskap svarar han följande: 

"Lola anlitades som skådespelare för att spela konstnären i ”The square”. Jag använder ganska ofta skådespelares riktiga namn och så jag bestämde mig för att göra även med Lola.

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!