Roskilde har försökt boka Eminem sedan 2001 – i år är han äntligen där

13:49 26 Jun 2018

Varning för Eminem-feber på Roskilde. Vi tog ett snack med Anders Wahrén, mannen som bestämmer vem som ska spela på norra Europas största festival.

Snart fylls fälten utanför Roskilde av hundratusen festivalbesökare från hela världen. Snart rullas den första ölbowlings-bollen på campingen och snart övergår den lantliga tystnaden till ett ljudinferno från de hemmabyggda stereoanläggningarna till den orangea scenen.

Snart är det dags för Roskilde 2018. 

I år är det lapp på luckan, udsolgt!, och festivalen har inte sålt biljetter lika snabbt sedan 1996. Det kan bero på flera anledningar. 2018 är ett år utan både Glastonbury och Bråvalla (inga jämförelser i övrigt) och kanske är det så att vi får se fler svenskar och britter med festivalarmband i år. Årets festivalaffisch har som vanligt tunga headliners högst upp på affischen och även den gör säkert sitt när det kommer till biljettförsäljningen.

Men alla vi som har följt Roskilde under åren kan nog vara överens om att nyckeln till en utsåld festival stavas Slim Shady. Eminem gör sin första spelning i Danmark någonsin och när bomben släpptes strax efter årsskiftet sköt biljettförsäljningen i höjd. Festivalen gick ut redan i januari och flaggade för att det var dags att köpa biljett.

Anders Wahrén är programchef på Roskildefestivalen och den som man ska klaga på, eller hylla, när det gäller festivalens line-ups genom åren. Vi tog ett snack med honom innan vi packade väskorna. 

Hur bra är årets lineup?
– Vi har varit mycket nöjda i många år och i år är vi extra nöjda över att ha en så stark blandning av konstnärer från hela världen med legender som Nick Cave, Massive Attack, David Byrne och Eminem samt framtidens stjärnor som Kali Uchis och Dua Lipa samt självklart den långa svansen av starka nya namn som är så viktiga för oss.

Vad är din uppgift?
– Jag har ansvaret för boknings- och kurirgrupperna som sätter samman musiken och konsten på festivalen. Jag bokar många av våra huvudakter och ett axplock av internationella akter till festivalen. Och så ska jag som programchef säkra att det finns ett sammanhang och en mångfald i vår lineup.

Vad är du mest nöjd med att ha bokat i år?
– Helheten är det viktigaste för mig som programchef men jag har självklart några bokningar som jag är särskilt glad för. Till exempel Fever Ray och Nine Inch Nails som kommer med fantastiska visuella shower och Charlotte Gainsbourg, Anda Union och Dead Cross som man inte kan se sida vid sida på några andra festivaler i världen.

Har ni stött på några motgångar under resans gång?
– Ibland är man nästan helt färdig med att boka ett namn som glider undan i sista ögonblicket. Det är självklart inte bra, men vi är rutinerade och har vetskapen att vi med all sannolikhet får det bästa möjliga programmet till slut. I år var det uppenbart möjligt att få ett riktigt starkt!

När blev Eminem klar?
– Vi har fört dialogen länge, men det är mycket detaljer, som ska på plats. Vi testade första gången att boka honom runt 2001. Vi har faktiskt ett fax från den första kontakten vi hade. Men strax innan jul 2017 föll brickorna äntligen på plats.

Hur mycket fick ni betala?
– Haha! Jag får problem om jag avslöjar ett specifikt belopp. Men en sak kan jag säga och det är att han är värd allt.


Språkhjälp på Roskilde:

Värmebölja – Hedebølgen

Har du solcreme – Har du solcreme?

När är nakenloppet? – Hvornår er det nøgne løb?

Akta dig! Jag har inte duschat på en vecka – Pas på, jeg har ikke bruser i en uge

Hur jävla kul kan ölbowling egentligen vara? – Hvor skidt sjov kan øl bowling virkelig være?

Hjälp! Jag drunknar i lera! – Hjælp, jeg drukner i mudderet!
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!