Roseanne och tv-familjens död

09:49 4 Jun 2018

Framgången för Roseanne Barrs tv-comeback blev kortlivad.

Dagen efter Donald Trump vann presidentvalet ordnade tv-bolaget ABC ett extrainsatt möte. De behövde ett program som mötte den nya tiden, och för att göra det fick de blicka bakåt.

Mellan 1988 och 1997 sändes sitcomen Roseanne. Det var en komediserie som utspelades i den kämpande arbetarklassfamiljen Conners vardagsrum, där varje skämt utlöste ett skorrande burkskratt. Men till skillnad från andra tv-familjer från samma era var familjen Conner varken rik, snygg, smal eller särskilt framgångsrik. De var som folk var mest: en blue collar-familj som knappt kom överens med varandra och fick vända på kronorna för att ekonomin skulle gå ihop.

För ett tv-bolag som tjugo år senare ville hitta tillbaka till mellanamerikas konservativa hjärta låg nylanseringen av Roseanne perfekt i tiden. Arbetarklassfamiljen som kämpade med både jobb och övervikt i en tid som inte ville erkänna dem. En familj av deplorables i en ocean av snowflakes. Att seriens stjärna, komikern Roseanne Barr, var en uttalad Trump-supporter var inte en dealbreaker. Tvärtom. ABC såg det som ett ypperligt tillfälle att låta denna förbisedda grupp synas. Roseanne var en serie om verklighetens folk, med verklighetens folk.

I mars hade nylanseringen av Roseanne premiär. Succén var omedelbar, med närmare 18 miljoner tablåtittare och goda recensioner. “Like most good art, it cannot be reduced to a single message”, skrev Slate-recensenten Willa Paskin om serien. Ett glödande positivt omdöme för en genre som sällan kallas “art”, än mindre “good” sådan.

ABC hade inte kunnat hoppas på något bättre. Roseanne nyanserade bilden, tog debatten och visade att även Trumpmänniskor var människor. Äntligen kunde Amerika läka. Tv-serien blev ett samtalsämne – på jobbet och i tidningsspalterna. Den visade att inte alla Trumpsupportrar var bindgalna rasister. Allt gick som planerat. Tills seriens stjärna visade sig vara en bindgalen rasist.

Den 29 maj skrev Roseanne Barr en tweet där hon liknade Valerie Jarett (en av Barack Obamas främsta rådgivare under dennes presidentämbete) vid en apa. För att vara mer exakt skrev hon: “Om det muslimska brödraskapet och Apornas planet fick ett barn = Valerie Jarett“.

Lika snabbt som ABC hade ordnat mötet efter Trumps valseger arrangerade de nu ett krismöte. Och bara några timmar efter Roseanne Barr bekänt färg med sin rasistiska och islamofobiska tweet kom domen: succéserien lade ner.

Tv-serien som skulle bygga broar över Amerika, brände i stället ner dem. Kanske var det inte så otippat att komikern som i samband med en fotografering klätt ut sig till Hitler och skjutsat in “judekakor” i ugnen var rasist.

På sätt och vis hade tv-bolaget ABC rätt. Roseanne blev en symbol för den nya tidsandan. Om än inte på det sätt som de hade hoppats på.

Läs även: "Det nya Skam"

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!