Romansvänlig indiefestival

10:23 16 Aug 2019

Indieklubben Heaven Up Here byter skepnad och blir festival för en dag. Den 17:e augusti flyttar klubben ut från baren Landet till Liljeholmen och Färgfabriken. Tina Rosenfink har pratat med festivalgeneraler Clara Gyökeres och Mattias Rudén om förväntningarna.

Berätta om idén till att starta en endagsfestival?
– Vi vill vara ett alternativ till de större och lite mer etablerade festivalerna. Det finns inte så många live-event med indiefokus kvar, och framförallt väldigt få endagsfestivaler som inte är svindyra. Idén är inte helt ny, vi har gjort en del festivaler tidigare, men det här är första gången vi gör en i eget namn.

Hur skiljer det sig från att driva klubb?
– Det är ca tre gånger mer fix och trix jämfört med en vanligt klubbkväll, men samtidigt tre gånger roligare.

Vilka motgångar kan en möta i samband med festivalarrangemang?
– Det finns många! Allt kan verkligen gå fel, men så behöver det inte bli. Det är mycket som ska stämma och många små detaljer, tex att boka scengolv, att räkna baklängesmoms och se till att 20 musiker är på rätt plats i rätt tid.

Hur har tankeprocessen sett ut när ni bokat banden?
– Vi har drivit klubb länge, och gjort oss kända som ett bra ställe att gå till för att upptäcka nya band som andra festivaler och klubbar snappat upp ett-två år senare. Vi ville att festivalen skulle gå i samma anda, men lite mer uppskalad. Vi har alltid ett 50/50-tänk, bokar gärna band från andra städer än Stockholm och alla band vi bokat har gjort sina tidiga spelningar på Heaven Up Here och Landet. Hater är ett bra exempel, de spelade hos oss 2016, för 57 pers och som nu senaste åren spelat på betydligt större scener som Roskilde, SXSW och på diverse Europaturnéer. Det är kul att de vill komma tillbaka.

Förutom Hater är det The Hanged Man, Saigon, Duschpalatset och Ivy som kommer spela på Heaven Up Here. Utöver liveakterna kommer Elin Strömberg (Klubb Common People) och Annika Bäckström att DJ:a.

Vilka förhoppningar har ni inför dagen?
– Vi hoppas att det kommer några hundra besökare, och att det blir fint väder så att det blir ett härligt häng på Färgfabrikens innergård. Men om det regnar är det lugnt, eftersom vi har scenen inomhus. Sen hoppas vi ju på att det blir samma fina stämning som det alltid är på våra klubbar!

Vad kan vi som besökare förvänta oss?
– Fem grymma spelningar, två DJs, inga hotellkostnader, ingen regnponcho. Och dessutom är det väldigt Tindervänligt.

Vad är roligast med festivalen? Förutom raggandet det vill säga.
– Det roligaste är nog att den faktiskt blir av och att vi har fått så mycket fin respons. Det känns viktigt att hålla Stockholms musikscen levande, och att visa på att man inte behöver vara en stor kommersiell drake för att arrangera något.

Heaven Up Here Festival
Lördag 17 augusti 17-01
Färgfabriken

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!