Malmös Rocket Brewing Company kallar sitt bryggeriupplägg för "lågteknologiskt".
Och med det menas att mycket av produktionen är väldigt "hands on" och att råvarorna till så stor del som möjligt är lokala. Bryggeriets motto är "Människogjorda öl" och det låter definitivt som något vi kan gå ombord med. Den 8 mars träffar vi dem på Nöjesguidens ölmässa i Göteborg.
Text: Ritaj Arnaout
Rocket Brewing har haft en spännande resa – vad har varit den största höjdpunkten hittills?
– Det har varit riktigt intressant att utforska vad svenska råvaror kan göra tillsammans med spontan jäsning, malt och frukt tillsammans.
Vad hoppas ni att besökarna tar med sig från att prova era öl på mässan?
– Som sagt jobbar vi helst med båda svensk malt och frukt. Vilket kanske inte är jättevanligt. Även jäsning utan tillsatt jäst på ekfat och amfora(terracottakärl) sticker nog ut.
Har ni någon öl som ni är extra stolta över och tycker att våra besökare måste prova?
– Alla öl är som våra barn! Men man skal välja tycker vi mycket om vår vete, vin- och rabarberöl. Fruktinger kallar vi den, det är en spontanjäst vetebaserad öl med massor av färsk rabarber och äpple och en skvätt rödvin från en av våra favoritvinmakare Claus Preisinger. Ölen har lagrats på samma ekfat som vinet levererades i.
Vad tycker ni är det som gör Rocket Brewing unikt?
– Utöver redan nämnda svenska fokus och spontana jäsning odlar vi även vår egen frukt och importerar vin. Vår fruktodling är 14 obesprutade hektar på Haväng Österlen. Där växer bland annat äpplen, päron, plommon och till hösten blir första skörd av druvor. Detta är frukt vi använder friskt i ölen och även gör naturjästa fruktviner av. Vår vinimport är även den till 100 procent fokuserad på naturliga drycker. Många järn i elden helt enkelt!
Vad har ni för planer och drömmar för i år?
– 2025 är året då vi äntligen kan bjuda in till att besöka oss! Se med egna ögon hur vi gör vår dryck på Nubbgatan 5 i Malmö, smaka och förhoppningsvis köpa med hem. Att kunna berätta om våra visioner kring svenska råvaror, frukten vi odlar på Haväng och det hands off-sätt vi jäser vår öl, vin och cider på görs absolut bäst på plats! Heja 2025!
Stad:
Kategori:
Se alla artiklar om: