Ringlinjen – din guide till de gömda krogarna i Malmö

11:07 22 Mar 2018

Sex krogar, tolv stadsdelar och allt du behöver är en bussbiljett hos den kommunala trafiken. Högt och lågt – här är krogarna du missar om du bara rör dig i centrum.

Ringlinen, eller "trean" som buss nummer tre kallas i Malmömun är stadens svar på Londons Circle Line eller Berlins S-bahn. Bussen tar dig runt Malmö förbi 29 hållplatser fördelat på tolv stadsdelar innan du kan hoppa av på samma station som du startade din resa på.

Med tolv stadsdelar, mer eller mindre välbesökta, kommer också krogarna som du lätt missar om du bara rör dig i de centrala delarna av stan. 

Med den här guiden i din hand får du både se stora delar av Malmö, samtidigt som du kan avnjuta god mat och dryck på några av stadens lite mer gömda eller glömda ställen. Från kvarterskrogar med lokala stammisar till White Guide-restauranger. 

Förslagsvis börjar du din resa på centralstationen och tar första bästa ”trea” i riktning mot Värnhemstorget. Riktning Erikslust går också bra men då får du börja läsa guiden nerifrån och upp. Jobbigare helt enkelt.

Det första stoppet gör du sedan på hållplatsen ”Slussen” och går sedan tvärs över gatan till Syltan kök & bar. Här har glasen fyllts med öl sedan mitten av 70-talet och efter en handfull ägarbyten kan dagens ägare stoltsera med ett gigantiskt ölutbud från jordens alla hörn. Avnjut ett glas, men beställ inte en stor stark, det får bartendern att rynka på näsan.

Turen går därefter raka vägen till Värnhemstorget längs Östra Förstadsgatan. Här hoppar du av och tar sikte på hörnkrogen Fregatten som i cirka 30 år lockat till sig stamgäster till den speciella skepparmiljön. Här samlas hipsters, lokala stammisar och Joakim Thåström, när han har vägarna förbi Malmö. Ja, du läste rätt. Fregatten är nämligen ensam Malmökrog som blivit omnämnd i rocklegendens texter. 

Några polska piroger och öl senare kan det vara lagom att ta sig vidare. Hoppa då på bussen igen och fortsätt några minuter tills du når hållplats Spånehusvägen. 

Härifrån kan du skymta krogen Family Pub som ligger utmed Nobelvägen. Krogen är känd för sin billiga storstark för 35 spänn och sin välkomnande stämning. Maten? Det är inte därför du kommer hit. Enkelt och underbart, behöver vi säga mer? Nej. 

Efter besöket på kvarterskrogen kan du lika gärna promenera längs Nobelvägen i riktning mot Jesusparken.

Här, precis vid busshållsplatsen Falsterboplan ligger restaurangen Kv. Åkern som kallar sig en kvarterskrog men i ärlighetens namn borde lägga till 2.0 för att leva upp till löftet. Restaurangen är omnämnd i White Guide och du kan få en 3-rätters meny under 400 spänn i den mysiga, rustika miljön. Menyn byts ut oftare än sällan och funkar för både vegetarianer och köttätare. 

Efter sittningen är det dags att hoppa på den kommunala larven igen och ta sikte på Lorensborg och hållplatsen med samma namn som stadsdelen. Cirka 100 meter ner på Lorensborgsgatan ligger Kvarterskrogen Lorensborg som inte ser mycket ut på utsidan. Eller så är det just det den gör! 

Krogen har legat vid torget, som är så likt gamla Östberlin som det kan bli i Malmö, så länge gemene Malmöbo kan minnas. Här samlas lokala förmågor för att käka pizza och sjunga karaoke och när MFF spelar är stället himmelsblått. På sommaren erbjuder stället en stor uteservering med utsikt mot de gråa och vita betongblocken. Vackert! 

Efter skönsång till Perikles Var ska vi sova inatt? är det dags att kliva på bussen igen och nu kan du sitta kvar en stund. Åk förbi Erikslust och hoppa istället av på Fridhemstorget och promenera ner på Tessins väg. 

Här hittar du Pizzeria Quattro, som kanske inte hade platsat i den här guiden om det inte vore för stans stolthet – Zlatan Ibrahimovic. Stjärnan var nämligen alltid på besök på just Quattro under flera år som utlandsproffs. Ryktet säger nämligen att Zlatans bästa vän bakade pizzorna här. Vem vet, kanske besöker han fortfarande pizzerian när han har vägarna förbi Malmö? 

Mätt och belåten hoppar du på trean och den kulinariska cirkeln sluts på Centralstationen.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!