Riksdagsvalet kan rita om restaurangkartan

15:10 28 Aug 2014

kitchen.jpg

Den 14 september är det riksdagsval och beroende på utfallet kan det bli förändringar på landets restauranger, det menar i alla fall Björn Persson, krögaren bakom bland annat Koka och Spisa.

 

Det handlar om restaurangmomsen som av Alliansen sänktes från 25 till 12 procent den 1 januari 2012. Motivet var att få ner priserna på restaurangerna och att få krögarna att anställa fler.

 

Socialdemokraterna vill höja momsen till tidigare nivå och hamnar de i regeringsställning kan det bli så. Men det är inte heller säkert eftersom Miljöpartiet sagt att de vill behålla krogmomsen på nuvarande låga nivå.

 

Maten på krogen har inte blivit speciellt mycket billigare, men ett år efter att sänkningen genomförts berättade konjunkturinstitutet att det tillkommit 4 000 nya jobb i branschen.

 

Det var visserligen inga billiga jobb för staten som förlorade 5,4 miljarder i uteblivna skatteintäkter. Därför har momssänkningen kallats ett dyrt branschstöd. Det sa Lars Jonung, ordförande i Finanspolitiska rådet som utvärderar regeringens ekonomiska politik till Dagens Nyheter förra sommaren.

– Visst kan det ha positiva effekter. Frågan är om det är värt priset, och om en bransch ska få mer stöd än en annan. Restaurangbranschen är ingen bransch i kris som måste räddas. Sänkningen kostar mycket i form av förlorade skatteintäkter.

 

För Björn Persson innebar sänkningen av krogmomsen att han har kunnat bygga ut sin verksamhet.

– Jag vågade satsa väldigt mycket under det senaste året och vi har kunnat ligga kvar på en hög bemanning, sänkningen var en bidragande orsak – men inte den enda. Vi har genomfört stora renoveringar, vi kanske hade gjort delar ändå, men sänkningen innebar att vi kände att vi vågade.

 

Vad skulle en eventuell höjning innebära?

– Jag vet inte, men jag antar att vi kommer att få en sämre lönsamhet. Lönsamheten är inte så god idag om jag ska vara ärlig och det är en överetablering av restauranger i Göteborg. Risken är att vi måste tighta ner verksamheten en hel del. Att hålla nere på personal och så vidare. Jag tror att vi skulle få se en del personalnedskärningar. Folk pratar om sänkningen av restaurangmomsen som ett branschstöd, men då är det ett branschstöd för hela livsmedelsbranschen. Och i så fall finns det flera andra branscher som får stöd, inte minst tidningsbranschen.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.