Foto: Thom Estifanos

Riga Tiger har tänkt på tiden inför deras nya album

09:36 10 Sep 2019

Bandet har fått förstärkning av såväl en ny sångerska som en synt i seriemördarskick.

Det popdrömmiga bandet Riga Tiger står inför släppet av sin andra fullängdare, Om du tänker på tiden så går den. Med utgivning den 13 september via Youth Recordings bjöd jag in dem för att ta ett snack om temat tid, dyra syntar och lite allt möjligt. Eftersom sångaren och låtskrivaren Anton Graffman Larsson flyttat till Stockholm får han vara med på länk, medan jag slår mig ner med Nils Thunberg och Karl Nordlund framför en datorskärm. 

Efter lite suspekt kunskapsuppvisning av kortkommandot för att öppna ett inkognitofönster på Mac påbörjar vi vår intervju. De övriga bandmedlemmarna, Hjalmar Söderling Bille, Linnéa Ljungblad och Kevin Gelsi är ute på andra åtaganden denna torsdagseftermiddag. Om fler kockar i den här soppan hade blivit bättre är svårt att säga då Anton, Karl och Nils är duktiga på att på egen hand hamna på sidospår. Så kan det gå när man går så långt tillbaka som de tre vännerna. Karl och Anton är nämligen före detta styvbröder och Nils har de hängt med sedan gymnasietiden. Då händer det att diskussionen om hur de började spela musik på sina pappors instrument en gång i tiden snabbt halkar över till ämnet Greta Thunberg, som för övrigt inte är släkt med Nils Thunberg, och hur tröttsamt det är med folk som synar individers koldioxidutsläpp i sömmarna.

 Foto Thom Estifanos

Vardagspoppiga som de ändå är så har de dock inte med någon låt om Greta på den nya skivan (om man inte tolkar in det i textraden ”Vi bytte ut flygplan mot flyers” från låten Hur kommer det sig), vilken vi efter några minuter kommer in på. Ett överhängande tema för den nya skivan är precis som titeln skvallrar om tid. Från början hade de ingen bestämd plan på att det skulle bli så, utan det var en lycklig slump att de fyra låtskrivarna på albumet verkade ha varit inne på samma spår.
– När vi efter första skivan började samla låtar för en ny hade vi typ ett sound som vi ville gå över till lite mer, som vi kallade syntigt. Det är ju långt ifrån synt liksom, men vi ville ha lite syntar. Sen var det så att den första låten som skulle vara med på den här syntskivan hette Tiden. Sen så som Nisse sa, det var verkligen inte planerat från början utan det var mer att när vi började bli färdiga med låtarna så bara handlade nästan alla om tid, berättar Anton. 

På Riga Tigers första album var det en lite annan process med att skapa låtarna. Då var det Anton som skrev alla spår, men nu när Kevin och Nils stigit in som låtskrivare och även Hjalmar som skriver musik har de fått ett annat sätt att arbeta med låtarna. 
– Hela den processen har ju förändrats lite. Från att det kom en idé, oftast från Anton till en början, på en struktur och en text och så utvecklades det någonstans i replokalen. Det har snarare flyttats till att det utvecklas på lite spridda håll där alla är under inspelningsprocessen snarare än i någon slags rep-process. Sen tar vi det till replokalen för att lära oss att spela låtarna, förklarar Karl.
– Det är inte så att alla är i studion samtidigt hela tiden men vi försöker ändå att ha några sådana sessioner där alla kan vara med. Sen blir det extremt mycket med den här moderna band-grejen, att man mailar demos och så kommer det tusen förslag och så ändrar man fram och tillbaka, säger Anton.

Anton kör Fuck You, New York i New York. Foto Tilde Hansen

Några sidospår senare om att Håkan Hellström visst skriver vissa av sina låtar specifikt för att spelas på Ullevi och att synten de köpt var så ren att den var i seriemördarskick kommer vi in på texterna på den nya skivan. Deras signum för Riga Tiger är att ta det vardagliga och göra det till vackra texter som känns pricksäkra. Jag frågar dem om vilka sådana stunder de tagit tillvara på för det här albumet och exemplifierar med singeln Fucking Åmål som jag fastnat lite extra för.
– Jag gillar ju den här textraden som är ”Jag har försökt vara snäll sedan jag såg Fucking Åmål”. Men jag tror fan att jag har snott den från någonstans. Jag har för mig att jag hörde det i någon podd eller någonting och jag tror fan, det här är ju pinsamt, men jag tror att det var Alex och Sigge. Att de snackade om det att ”ja men när man såg Fucking Åmål, då blev man lite ödmjuk”. Det var då man blev vuxen och insåg att folk har det fan inte så jävla lätt, så var lite schyssta mot varandra, berättar Anton.

Efter lite övertalning om att de inte ska kräva honom på pengar för det här erkännandet pratar vi om hur det kommer bli att spela de nya låtarna live. I Stockholm kan man se dem den 13 september på Debaser och i Göteborg spelar de på Pustervik exakt en vecka senare. Nils understryker hur peppad han är på att få låta människor höra deras slutresultat och Karl och Anton instämmer.
– Det ska bli jävligt kul att spela det live och att visa de här nya låtarna. Plötsligt har vi en katalog med hits. Vi kan bara välja och vraka nu, säger Nils.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!