Richard Herrey: Aftonbladet döms för Martin Aagårds Twitter-uttalanden

14:45 30 Sep 2015

Richard Herrey skriver på Twitter att Aftonbladet döms för Martin Aagårds uttalande på Twitter och nu ska betala skadestånd.

Det var för en knapp månad sedan som Richard Herrey gick ut med ett krav på 30 000 kronor från Aftonbladet efter en Twitter-konflikt med tidningens kulturredaktör Martin Aagård. Bråket pågick i juni i år och resulterade bland annat i att Martin Aagård kallade Richard Herrey för "din gamle rasist".

Vid 14-tiden på onsdagen twittrade Herrey att Aftonbladet döms i frågan och att det kommer att betalas ut skadestånd till "Richard Herrey", alltså till honom själv. Men så enkelt var det inte.

Enligt juristen Viktor Banke är det en såkallad "tredskodom", vilket innebär att frågan om ansvar för Martin Aagårds twittrande inte är prövad. Han gissade till en början på att Aftonbladet inte dykt upp för muntlig förberedelse, kanske för att undvika prövning/ombudskostnader.

Det hade kanske inte varit helt korkat, men en dryg timme efter Herreys tweet avslöjar Göteborgs-Posten att det är en domstolsmiss som ligger bakom domen. Herrey vann mycket riktigt i en tredskodom för att Aftonbladet inte ska ha hört av sig i tid. Men! Aftonbladets advokat hade visst skickat in ett svaromål, detta den 24:e september – ett svaromål som tingsrätten dock inte hade registrerat. I yttrandet förkastar de tanken om att tidningen ska kunna ställas till svars för en anställds tweets.

Vad som händer nu, om Aftonbladet verkligen kommer att behöva betala 30 000 kronor i skadestånd till Richard Herrey + 28 000 för hans rättegångskostnader, återstår att se. Tidningen säger till Dagens Media att de kommer att överklaga domen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!