Restaurangskola för nyanlända

10:33 18 Feb 2019

Gröna Lunds egen restaurangskola ska hjälpa nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. 


Utbildningen är tre månader lång och hålls i tivolits restauranger. De färdigutbildade har sedan möjlighet att fortsätta jobba inom restaurang på Gröna Lund.
– Tillsammans med Arbetsförmedlingen bjöd vi in personer som var aktuella, alltså nykomna i Sverige. Vi presenterade skolan och efter det hade vi gruppintervjuer.

– Vi fick 70 ansökningar på 30 platser, säger kökschef Samuel Cabrera.

Bakom idén till restaurangskolan ligger Samuel Cabrera och Niclas Andersson, kökschef och exekutiv restaurangchef på Gröna Lund, och grundar sig i två parallella problem: bristen på yrkespersonal i restaurangbranschen och personer som vill arbeta men har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Personalbristen är alltid värst för Gröna Lund i början av säsongen, när de flesta ungdomar fortfarande går i skolan. Ur problemet grodde en idé om att ha elever ’’inhouse’’, som får en utbildning och erbjudande om anställning. När idéen sedan blev godkänd av Tillväxtverket och samarbetet med Arbetsförmedlingen tog fart, rullade projektet av sig självt. 

– Det var som en ketchupeffekt, allting föll på plats. Vi fick en restauranglärare, bidrag, kontakt med arbetsförmedlingen och vi fick hit elever. Det sa bara swosh!, säger Niclas Andersson.

Gröna Lund ska, inför öppningen den 27 april, tillsätta 1500 tjänster till parken. Det rör sig om entrévärdar, karusellförare och mekaniker. Planen är att restaurangskolan är ett långsiktigt projekt som ska återkomma årligen. Utbildningen i köket varvas med svensklektioner hos SFI. Det är en intensiv utbildning och lektionerna i köket är anpassade efter hur Gröna Lunds restauranger arbetar, men samtidigt göra det möjligt för eleverna att arbeta i andra kök.

– Tanken är att det här ska vara vår huvudkälla till att hitta personal. Eleverna blir inte färdiga kockar och servitörer utan snarare köksbiträden som med tiden kan utvecklas. Eleverna får en bas, säger Samuel Cabrera.

Den största utmaningen med projektet har varit språket, men utvecklingen går fort. En dag i veckan, utöver SFI-lektionerna, utbildas eleverna i branschanpassad svenska.
– De har viljan och intresset men språket har varit en utmaning. I början tänkte vi ’’wow, hur ska det här gå?’’. Ingen pratade svenska eller engelska så vi tog in tolkar till intervjuerna. Idag är det inte längre ett problem, utvecklingen är enorm. Det pratas bara svenska i köket, säger Samuel Cabrera.

Gröna Lund ägs av Parks & Resort, som också äger Skara Sommarland, Kolmården och Furuvik. Till sommaren ska parkerna tillsätta totalt 3000 tjänster, som bland annat badvärdar, djurvårdare och entrévärdar.
 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden 2019.

Fler artiklar