Zara Larsson och supermodellen Alek Wek. Bild: Albert Wiking

Rekordmannen Albert Wikings jätteprojekt flyttar in på Lunds konsthall

13:20 8 Mar 2017

Lundafotografen porträtterar 114 inspirerande personer i sin nya utställning.

Albert Wiking, fotograf och formgivare, är kanske mest känd som mannen bakom Eldvatten (1998), utställningen om människans relation till alkohol som än idag innehar publikrekordet på Lunds konsthall. Nu är han aktuell med en ny, potentiell jättehit. We Have A Dream, som det senaste alstret heter, utforskar frågor om mod, medmänsklighet och människans rättigheter genom att porträttera en stor skara inspirerande personer från hela världen.

Utställningens 114 porträtt togs mellan åren 2002-2016 av Albert Wiking själv. Till varje bild hör även en liten berättelse skriven av journalisten och den tidigare Guldpennan-vinnaren Daniel Rydén. Bland de porträtterade inspiratörerna finns namn som Zara Larsson, Timbuktu, Pussy Riot, Ai Weiwei, Malala Yousafzai, Chimamanda Ngozi Adichie, Patti Smith och Ruby Rose.

– Både vi och de porträtterade är övertygade om att konsten har en verklig potential att påverka genom en människa i taget. Vår dröm är att varje betraktare ska föra berättelserna vidare och själva inspireras till handling. För att faktiskt ha lyckats ro i land med det här tror jag det varit en fördel att vi inte haft en organisation, ett land eller en statsminister i ryggen. Det är något som de medverkande har fascinerats av, säger Albert Wiking.

Porträttserien var inte alltid helt enkel att få igenom. Oscar Edlund, initiativtagare tillsammans med Albert Wiking och ansvarig för intervjuerna till We Have A Dream, berättar om hur "ett myllrande nätverk av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter" ibland kunde komplicera roddandet för honom. Men oftast gick det till slut, även om det i vissa fall kunde dröja år innan det gick att få till ett möte.

– Det har varit en lång resa. Det tog mellan fyra och sju år att få med Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Dalai Lama och Jane Goodall i projektet, berättar Oscar Edlund.

We Have A Dream har redan setts av över 80 000 besökare på Fotografiska i Stockholm. Här i syd ställs den ut mellan 18 mars och 7 maj på Lunds konsthall.

Här hittar du mer info. Läs även: "Nu öppnar Södertulls första gaybar"

Stad: 
Artist: 
Lokal: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!