Foto: Sune Chee och Clara Popenoe Thor.

Rehab för högpresterande

10:23 13 Dec 2021

Med The House vill Felix Granander och Robert Bohman sänka trösklarna till beroendevården. 

Samma år som The Latin Kings segrade i kategorin LP/CD och Bert vann bästa TV vann Robert Bohman Nöjesguidenpriset i kategorin Årets Nöjesförbättrare. Samtidigt befann han sig i ett djupt missbruk. 

Några år senare befinner sig Robert på behandlingshem i Kramfors, där “95 procent av klienterna kommer från fängelsevården”, omringad av blommiga gardiner och furumöbler. Nu är även Felix Granander född, vars barndom kommer att präglas av skvallerpresspappan och entreprenören Jan Stenbeck.

Klubben som Robert vann pris för 1994 beskrivs i motiveringen som ett “charmerande och stilsäkert möte mellan ungdomsgård, reklambyrå och gayklubb”. Känslan är liknande när man kommer in på rehabmottagningen The House, som idag drivs av just Robert Bohman och Felix Granander.

Trots att det skiljer 15 år mellan deras första dagar som nyktra är det mycket de har gemensamt. De hade varsin taktik för att komma undan med sitt missbruk; Robert bestämde sig för att det var okej att fortsätta med kokain om han också slutade med alkohol. Han blev, som han själv beskriver det, “spritt språngande galen”. Felix kom på att han skulle vara helt nykter i Stockholm, men tillåta sig att använda i Los Angeles. Så han flyttade till Los Angeles.

Men det finns ändå saker som skiljer dem åt; när jag skämtsamt frågar om de klipper sig hos samma frisör är svaret nej. 
Min frisör är min trognaste relation jag haft i hela mitt liv. Vi har träffats i 18 år, var fjärde vecka, och jag har aldrig varit otrogen, säger Robert.

Robert Bohman är många saker; en jetsetter, en fixare, en konceptdesigner och säkert flera andra engelska lånord. Vem vet vad en konceptdesigner egentligen är, men jag tänker mig att det är en inredare på metaforiskt tjack. Apropå tjack så har Felix Granander beskrivit spelberoendet som sitt första beroende och kallat World of Warcraft för “tjack på skärm”. Idag investerar han i flera e-sportbolag. 

Hur går det ihop?
Hur går det inte ihop? replikerar Felix.

För att du sagt har att det var en inkörsport till ditt beroende, uttalar sig djävulens advokat genom mig.
Det tycker jag att det var. Men det är lite på samma sätt som jag är delägare i en nattklubb; jag tycker inte att vi ska ta bort något av dem. Jag är inte ens emot alkohol på det sättet och jag är inte emot nattklubbar heller. Jag tycker att vi behöver börja prata om och också arbeta preventivt både för att undvika att det blir ett problem och när det väl är ett problem se till att det finns en lösning att tillgå. Vi kommer aldrig kunna få bort alkohol eller droger. Dataspel är också för stort för att radera. När det kommer till dataspel så handlar det om engagemang från föräldrarna, precis som om de hade haft en fotbollsträning måste vi engagera oss i dataspelandet också.

Robert fyller på: 
Det är en viktig fråga som du lyfter upp. Här sitter Felix med en krog. Jag ritar krogar och nattklubbar, vafan gör dom för nåt? Det enda vi saknar är en bondgård i Peru. Skämt åsido är vi inga alkoholmotståndare, inte på något sätt. Vi har politiska åsikter kring produktionen av narkotika, absolut. Men vi är inga alkoholmotståndare. Tvärtom så tillhör åtminstone jag dom som menar på att Systembolaget är alldeles knasigt. Jag tror att öl och vin skulle vara bättre att sälja på ICA, därför att vi har en väldigt osund syn på alkohol i Sverige. Det finns i princip inga andra länder där man sätter sig och dricker öl klockan 6.30 bara för att man kommer till en flygplats. Det är i Sverige man gör det. Möjligtvis Finland också.

I intresset av politiskt oberoende vill Nöjesguiden förtydliga att det finns andra åsikter och alternativ. Man skulle exempelvis kunna stänga flygplatserna. Resa gör för övrigt i princip alla som jobbar på the House, som en del av deras skräddarsydda behandling. Bohman och Grananders egna erfarenheter av beroendevården var att den var anpassad till någon helt annan än dem själva, och därför bygger the House på en annan attityd.
Den gamla attityden var “behandlingen börjar den sextonde. Vill du leva eller dö?” Det blir så himla svart eller vitt. Jag kommer från filmvärlden, där inget är ett problem. Vill vi ha en giraff utanför fönstret imorgon när vi filmar så kommer vi ha en giraff där, säger Robert. 

Det som då var giraffer är idag klienter med heltidsjobb, barn, och världsturnéer som inte går att skjuta upp. 
I ärlighetens namn är det ju enklare att flytta terapeuten och kanske läkare eller sjuksköterskor till personen än att ställa in en turné.

Nu ska behandlingen även flytta in i telefonen. Eller ja, inte flytta så mycket som skaffa ett åretruntboende. 
Vårt mål är att skapa världens bästa beroendevård. Men klienterna är bara här någon timme i veckan och den här sjukdomen är 24/7. Vi ville ta fram en applikation som faktiskt är med klienten och erbjuder de här verktygen som vi pratar om här, fast mycket mer konkret. Det är en vanlig applikation där vi egentligen har digitaliserat många av de verktyg som vi redan använder. Sedan kommer det komma in mycket inspirerande content. Det kommer bli en ganska bred app, men också en som är totalt individfokuserad. Med det i bakgrunden så använder vi oss av någonting som heter Emotion AI, där vi samlar in data och kan se hur klienten mår. Det är dels för att klienterna själva ska känna sig aktiva i sitt tillfrisknande, och dels för att samla in data som bidrar till forskningen.
– Vårt mål med det här är att kunna förutspå återfall. Det är det många teknologier inom beroendevården som gör men då handlar det om helt andra datapunkter som när klienten inte använt alkoholblåsare. Alkoholblåsare är bara någonting vi använder i vissa särfall, men absolut ingenting som vi faktiskt pushar på klienter. Vad vi kommer titta på är aktivitet i appen, sömn, stressnivåer, hur den använder verktygen, hur det går i behandlingen här och på så sätt få en bild av vart klienten är påväg. 

Det är inte heller bara där de ska finnas i telefonen. De har precis tagit över Magnus Hedmans roll i det som nu heter Hedén med Bohman och Granander - En Beroendepodd.

Känns det förminskande att två av er är värd en Magnus Hedman? Var ärliga.

Vi har inte ens tänkt i de banorna, säger Robert.

Jag vill inte så några frön. Nåväl. Nu vill de, som med allt annat de gör, bredda innehållet och göra det lättare att prata om beroende. 
– Vi har haft några personliga avsnitt och varit en liten del av podden där vi har svarat på frågor. Den stora skillnaden nu blir att vi blir en större del av innehållet, där det kommer fortsätta vara samma typ av podd men vi kommer också ha större temaavsnitt. Vi kommer kanske att kasta om fokus lite grann vad det gäller val av gäster - framförallt vill vi ha fler kvinnliga gäster, säger Robert.

På tal om kvinnliga gäster så har Felix Granander under de fyra åren han varit nykter behövt “omprogrammera” hur och vem han är som människa, så som han själv beskriver det. Han har utforskat sina värderingar och åsikter, hur det är att socialisera och hur det är att träffa en tjej som nykter. 

Jag undrar om han vet om att när man googlar honom så föreslås sökningen Felix Granander flickvän? Han svarar med ett enkelt men instämmande “mhm”. I ärlighetens namn förväntade jag mig en (falsk) ödmjukhet och en ursäktande “jag googlar aldrig mig själv”. Det framkommer dock senare att det inte är hans, utan Roberts, förtjänst att detta redan var till allmän kännedom. 
– Vi pratade om det här igår! Jag sa till dig att fram till för två år sedan så var den mest sökta grejen med mitt namn Robert Bohman flickvän. Då sa du…
– Mig med, fyller Felix på med ett skratt. 

Idag är förslaget istället Robert Bohman behandlingshem, “eller något sådär tråkigt”. Robert Bohman och Felix Granander ska också öppna just ett behandlingshem. “Har de inte redan det?” tänker du. “Nej!” tänker förmodligen jag, beroende på när du läser det här. Verksamheten som idag bland annat bedrivs i deras lokaler på Skeppsbron är en öppenvård. Det är inte det kommande behandlingshemmet The House Mansion, som ska husera på en gård i Östergötland från och med någon gång i januari. De beskriver att det kommer bli “härligt”, med privata badrum, ordentligt gym, pool, pizzaugn och den nya folksjukdomen padel. Det testade Felix Granander en gång, men just det fastnade inte.

Vi avslutar intervjun genom att jag visar min tidigare dolda tröja med texten #starkutanknark. Det är såklart inte det lämpligaste att ha på sig på rehab, men det är ändå bättre än #svagutan.

FAKTA

The House är en privat öppenvård specialiserad på högpresterande personer som har utvecklat ett missbruk eller beroende av alkohol, tabletter, narkotika eller spel.

Företaget startades 2018 av Robert Bohman och i början av 2021 klev Felix Granander in som partner i bolaget. 

Verksamheten bedrivs från Berlin samt Skeppsbron i Stockholm som bas, men företaget erbjuder också behandling på plats var än klienten befinner sig världen. 

I början av 2022 öppnar The House Mansion i Östergötland, en gård där du som har problem med alkohol, droger eller spel kan checka in och genomgå ett behandlingsprogram.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!