Recept: Yakiniku – japansk marinerad entrecôte

16:25 22 May 2015Det japanska köket räknas till ett av världens främsta, och med veckans recept blir du japansk kock på nolltid.


Yakiniku är marinerad biff på japanskt vis, som steks hastigt på hög värme. Denna rätt kan beställas på varenda sushihak i Sverige, men receptet nedan är den godaste yakiniku jag ätit. Jag har nästintill snott kocken Anders Levéns recept rakt av, eftersom det är mer eller mindre fulländat. Du kan byta ut entrecôte mot ryggbiff, men tycker det blir snäppet godare såhär. För vegetariskt alternativ, byt ut kött mot kinakål.YAKINIKU

Marinerad entrecôte på japanskt vis

För fyra personer

600 gram entrecôte
0,75 dl japansk soja
4 msk socker
4 msk purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk vita sesamfrön
0,5 msk färsk ingefära
ett halvt päron
lite svartpeppar

sesamolja att steka i (cirka 3 msk)

ATT SERVERA TILL
japanskt ris (jasminris funkar i en nödsituation)Ta fram en bunke eller stor skål att marinera köttet i. Skiva entrecôten i tunna skivor, nästan strimlor, och rensa bort överflödigt fett om du tycker att det behövs. Utgår du från färdiga skivor så skär köttet på kortsidan så att varje köttbit blir en halv centimeter tjock och två centimeter bred, längd spelar ingen roll. Rosta sesamfrön i torr stekpanna. Finhacka purjolöken och pressa vitlöken i vitlökspress. Riv ingefäran och det halva päronet. Blanda alla ingredienser förutom sesamoljan, denna ska du steka i senare. Låt köttet marinera i minst trettio minuter.Koka under tiden riset enligt förpackningens anvisningar. När riset kokat klart, sätt en gjutjärns- eller annan värmetålig stekpanna på hög värme och häll i sesamolja. Stek köttet i omgångar (viktigt, annars kokas det) hastigt. Köttet är som godast om det har en röd kärna. Servera med kokt ris och med marinaden som sås. Ät!


 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar