Recept: Världens godaste hamburgare

12:37 30 Apr 2015



Grilltiden är kommen! Fram med kol och tändvätska, för här får ni det klart bästa receptet på hamburgare. Varsågoda! 

Det viktigaste i en hamburgare med kött är just köttet. Om du använder bra kött och steker din burgare rätt är du i hamn. Här har jag avokado, tomat och jättegoda parmachips som tillbehör, men egentligen är ett schysst bröd, burgare, majonnäs och svamp- och lökblandningen nog för mig. Och osten, såklart! Och kanske ett salladsblad.


HAMBURGARE
gjord på högrev med avokado, parmachips och lite annat

För fyra personer

4 hamburgerbröd av valfri sort
500-600 gram högrevsfärs (helst, mycket dyrare än vanlig nötfärs men så mycket godare!)
smör att steka i
400 gram champinjoner
1 stor gul lök
4 salladsblad
majonnäs, gärna Hellman's
dijonsenap
4 skivor ost
4 skivor prosciutto eller parmaskinka
2 tomater
1-2 avokados



Forma köttet till fyra jämna burgare av den tjocklek du önskar, jag föredrar relativt tjocka, cirka tre centimeter. Tänk på att de drar ihop sig och växer på höjden när du steker dem, så gör dem lite bredare och plattare än hur de ska se ut färdigstekta. Salta och peppra.

Parmachips:
Lägg den lufttorkade skinkan på bakplåtspapper, skivorna skilda från varandra. Sätt in i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter, men passa dem noga. De ska få lite färg, bli krispiga och utan sladdrighet kvar.



Skiva champinjoner och lök. Stek i smör på medelhög värme. Salta och peppra. Skiva tomater, avokado och värm bröden.



Hamburgare:

Grilla eller stek burgarna i smör. Börja med hög värme och sänk temperaturen något, så att de får fin färg men inte blir råa inuti. Använder du bra kött är det dock väldigt gott med en lite rå kärna. När du vänt burgarna, lägg på en ostskiva ovanpå. Låt burgarna vila några minuter innan servering, så blir de som saftigast.

Uppläggning:
Dela bröden på mitten. Kleta på majonnäs och dijonsenap på insidan av bröden. Lägg salladsblad i botten och fortsätt med svamp- och lökblandning, burgaren, parmachips, avokado, syrad lök och tomat ovanpå. ÄT!

DRYCKESTIPS:
Ett stort glas fyllt med is, citron och Coca Cola är helt klart bäst.

Vegetarian? Laga halloumiburgare med aubergine och valnötspesto istället. Lat? Här äter du de godaste hamburgarna i Stockholm respektive Malmö.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!