RECENSION: "Meningen med livet" av Alex och Sigge

15:12 9 Oct 2014

Alex och Sigges scenshow Meningen med livet hade premiär på Cirkus i Stockholm den 8 oktober. Rebecka Hedström har sett showen som de två podcaststjärnorna beskriver som en "scenshow om allas vår desperata jakt på mening", för att inse att den snarare handlar om att se Alex och Sigge livemoderera Buzzfeedlistor.

Igår var det premiär för medieprofilerna Alex och Sigges gemensamma show Meningen med livet på Cirkus. En välplacerad bomb hade kunnat ta ut hela mediestockholm + Tobbe Trollkarl i ett svep. Gästlistan var minst sagt stark, och utanför entrén såldes officiell merchandise med vad jag antar är ”klassiska sägningar” från deras podcast.

Meningen med livet är alltså en av de nya shower som blandar snackig och anekdotsbaserad humor med rörligt material och bilder. Själva titeln är anspråksfull, men nog mest ett sätt att sälja biljetter, det finns ingen riktig ambition i den väl på scen, och finns det så tappas den bort.
 

Själva scenografin är väldigt enkel och består av två stolar och en bildskärm.
 

Det hela inleds med att Alex och Sigge förklarar för oss att vi människor måste hitta tillbaka till varandra. De går lite diffust igenom vad olika filosofer sagt om meningen med livet. Med hjälp av komiska bilder förklarar de sedan hur varje generation före 2010-talet haft en slags gemensam identitet och mål, vilket nu, efter de sociala mediernas tillkomst, försvunnit och delat upp oss i mindre enheter.
 

Det är kul att se bilder ur de mest sexpositiva barnböckerna från sjuttiotalet, absolut, men det är också en snabb och väldigt förenklad bild av hur samhället ser och har sett ut som visas upp. Men visst, vi är på show och vi ska roas. Det första förväntade skämtet om Instagram dyker upp en dryg kvart in.
 

Det som inleds vagt som infotainment i Historieätarna-skolan sladdar snart ur i en Best Of Alex och Sigge-kuriosa. Det är som att lyssna på Alex och Sigges podd, samtidigt som de livemodererar Buzzfeedlistor på scen.
 

I grunden finns deras personliga berättelser och samtidsbetraktelser, vars poäng ligger i att alla redan gjort dem, och det blir därför igenkänningshumor genom minsta gemensamma nämnare. Jag menar, till och med Kim Kardashian hatar Instagram-life quotes. Kanske är meningen med livet att känna sig förankrad i en gemenskap och i fas, och då blir det såhär.
 

Rent dramaturgiskt är upplägget otydligt, och man lämnar många lösa trådar hängande. Med det sagt så tror jag att deras målgrupp kommer att älska detta.
 

Att publiken redan har etablerade relationer med Alex och Sigge är bärande och avgörande, och inga hardcore Alex och Sigge-fans kommer att bli besvikna.

 

Längd: 90 min

Var: Cirkus i Stockholm

Bäst: Ett otroligt roligt klipp på Danny Saucedo när han och E.M.D pratar om hemlösa, och de klipp över hur Alex för tidiga död skulle visats i TV4-Nyheterna. Jag brukar själv uppehålla mig vid liknande fantasier, så jag köper det.

Sämst: Det långa parti där Alex berättar om sina onanivanor som tonåring, men bara drar klassiska runkskrönor. Blev besviken eftersom jag läst om att måla-naglarna-och-låtsas-att-handen-är-en-annans i hur många tonårstidningar som helst, och gärna hade hört något nytt på fronten. Han hade lika gärna kunnat säga att han fyllt en termos med makaroner.
 

Meningen med livet spelas på Cirkus mellan 8 oktober och 3 december. Förutom den 6–23 november då den spelas på Draken i Göteborg.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!