RECENSION: "Ett av årets roligaste konsertögonblick" – Rikard "Skizz" Bizzi på Fasching

Özgür Kurtoglu 13:11 1 Dec 2014betyg: 5 På omslaget till 100Kg Funk syns inte mycket alls förutom Rikard ”Skizz” Bizzi framför en klarblå himmel. Iklädd svarta solglasögon, svart t-shirt och en klassisk svart keps med text skriven i det lika klassiska Compton-typsnittet, men där den amerikanska stadens namn bytts ut mot en stockholmsk förortskommun: Botkyrka.


På omslaget till Ur Funktion EP står vad som liknar en gorilla mitt i en skog, några meter från Rikard, som ligger ner vid ett träd och ser utslagen ut, eller bara vilar. På Ur Funktion LP är fotografierna förvandlade till serietidningsillustrationer, Rikard på språng iklädd samma kläder som på årets första album, jagad av beväpnade vakter, helikoptrar och ett rymdskepp, även en tank syns i bakgrunden. Alla omslag är oerhört snygga och på sina egna sätt kopplade till musiken, men framför allt är det hela en indikation på en kreativt välmående artist.

 

Utöver det självklara estetiska, som verkligen klickat från släpp till släpp utan att tappa fart, kreativitet, kvalitet, har mannen som avbildas också funnit en ådra i sitt musikaliska grävande. När 2014 är över kommer Rikard ”Skizz” Bizzi fira av sitt år medveten om att han släppt två album och två EP:s och att han utmanat sig själv hela vägen. 2014 är Rikard ”Skizz” Bizzi tack vare sin vision en av den svenska hiphopmusikens mest intressanta skapare, för att han provar sig fram med muntliga och musikaliska begrepp som i hans händer och mun låter helt naturliga, som att både det som berättas i ljud och i ord bara kunde ha skrivits av hans penna.

På Fasching är visionen funktionell även i bandform: Bizzi använder sin röst för att skapa ett lager mellan funken och rakare beats, smattrandes lättsamt över keys och pianoplink, och det i sig är en dimension som står som något som skiljer honom från många andra. Kombinationen av produktionsstilar som sticker ut, och en röst som varken tar för mycket plats eller försvinner bakom ljuden utan står som en självklar beståndsdel bredvid dem, gör att Rikard ”Skizz” Bizzi har allt han behöver för att skapa en speciell liveupplevelse innan han ens ställer sig på scen.

 

Riktigt sprudlande är det oklart om Skizz faktiskt kan bli, men han är alltjämt underhållande, på ett sätt som direkt engagerar publiken framför honom. Hans musik och hållning live är ett tillhörande en artist som vet att han både kan och förstår hur olika musikstilar ska presenteras, produceras, framföras live; bara idén att göra en glad funklåt av klubbmonstret Svett är i sig ett av årets roligaste konsertögonblick, när Eye-N-I gästar för att köra Kärlek, Funk, & Solidaritet kör de refrängen tillsammans minst ett dussin gånger och körar in publiken.

På det han släppt bara under året kan han leva länge. Det låter lika livfullt och spännande på skiva som det gör uppbackat av ett fullt band som här på Fasching, som ger en show och en konsert betydligt större än en så självständig artist som Rikard ”Skizz” Bizzi egentligen ”ska” vara kapabel till att styra upp. Men det allra mesta tyder på att Rikard ”Skizz” Bizzi knappast är klar med sitt sökande efter nya sätt att skapa hiphop på. Hela tiden medveten om den musikaliska historia som finns att hämta från och hela tiden aktivt på väg framåt, med en del kärlek och hjärta, en massa funk och soul, och väldigt mycket hiphop.

Förhoppningsvis leder det mot kärleken som toppen av genren bjuder på.

Läs även: Amat Levins intervju med Skizz inför släppet av Kärlek, Funk & Solidaritet.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!