Bild: Montage (trot eller ej)

Recap: Dragon Gate-gate

11:08 10 Feb 2017

De eviga turerna kring Dragon Gate, detta monumentala kulturmecka strax utanför Gävle, tycks aldrig ta slut. Det har invigts, det har invigts igen, det har hotats av nedläggning och hoten har dragits tillbaka. Här är vad som hänt.

Så tidigt som 2004 sattes de första spadtagen i den nya kultursatsningen, som initialt skulle bli den naturliga mötesplatsen för svensk och kinesisk kultur med hotell, restaurang och kampsports-skola. Vd för företaget är den kinesiske miljonären Kenny Li som gjort sig förmögen på myggmedel. Under byggets gång har det emellertid uppstått en del komplikationer, bland annat dessa. 

2005: Bygget stoppas på grund av hög säkerhetsrisk. 
2006: Arbetsmiljöverket kräver Dragon Gate på 1.2 miljoner för återkommande brister. 
2007: Misstänkt miljöbrott efter en inspektion. Dock, samma år gästar Rhapsody in Rock hotellet för en första invigning. 
2009: Bolaget försattes i konkurs, men fick snabbt en ny ägare och var på banan igen. 
2014: Dragon Gates ledning meddelar att: Tjoho nu ska vi ha invigningsfest! Och detta med dunder och brak. Huvudakten för evenemanget var en show-off av en Kung Fu-mästare, som i sin tur backades upp av bland annat Kalle Moraeus, Ace Wilder på sång. Wow, tänkte alla. Nu kan vi äntligen bo och leva i Sveriges egna Kinatown för en helg. 

Nej, tyvärr, så enkelt visade det sig inte vara. I oktober 2014 kom ytterligare ett bakslag: Dragon Gate fick inte ta emot gäster, och de färdigbyggda hotellrummen stod alltjämt tomma. 

2015: Hotellet fortfarande tomt och de existerande bygglovet är nu utgånget. 
2016: Nytt bygglov utlovat och folk jublar. Ska det äntligen gå att besöka Dragon Gate, frågade man sig, jippi!
Men, då kom nästa bakslag. På deras hemsida dragongate.nu utannonseras det att verksamheten läggs ner. Men vad nu, vad försiggår? Efter allt jobb kan de väl inte bara lägga ner, tänkte folk. Och de hade rätt: såklart de inte skulle lägga ner. En miss att förnya sina domänrättigheter gjorde att de nya domänägarna tog föregivet att verksamheten hade sått sitt sista frö. Ett pressmeddelande om verksamhetens nedläggning publicerades på sajten. Nedläggningshotet dementerades strax efteråt av Dragon Gate själva. 
2017: Dragon Gates vd Kenny Li säger till Gefle Dagblad att planer för en tredje invigning nu är i full blom. Får vi se Rhapsody in Rock igen, månne? 

Att nå Dragon Gate för en kommentar visade sig vara minst lika svårt som att inviga ett kinesiskt nöjesfält och sedan faktiskt öppna. Deras mailadress är avstängd och telefonnumret de uppgivit går direkt till en röstbrevlåda. Vi ser fram emot att följa utvecklingen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!