Kommentarer på: Rasism bekämpas inte med klassförakt

Visa artikeln

33 kommentarer

Skriv kommentar
 1. Bild för Kalle Lehmann
  Kalle Lehmann
  I agree! Även om det luktar lite dubbelmoral här... Min uppfattning är nämligen just att Nöjesguiden länge gett uttryckt den elitism och klassförakt som textförfattaren kritiserar. yes i said it.
 2. Bild för Rebecka

  Du är bäst som alltid Mona!

  Till Kalle - vill mest påpeka att alla som skrivit/skriver i Nöjesguiden inte representerar allt annat som publiceras i samma tidning.

 3. Bild för 90-talet vill ha tillbaka sin retorik
  90-talet vill ha tillbaka sin retorik
  Hela Nöjesguiden osar ju klassförakt med sina hissar och dissar och en bortskämd redaktion som inte har levt i verkligheten med ett vanligt hederligt jobb, eller lyft ett ärligt handtag i hela sitt liv. Vill ni snacka politik, så skaffa er lite livserfarenheter först.
 4. Bild för lg
  lg
  Rebecka: och av just den anledningen är det fånigt att göra en poäng av ett krönikör i AB skriver något "antisocialdemokratiskt". Inte särskilt genomtänkt eller konsekvent.
 5. Bild för Svar till LG
  Svar till LG
  Fast det är ju en stor gradskillnad i att vara en uttalad socialdemokratisk tidning och att vara en tidning som brukar uttrycka sig på ett visst sätt.
 6. Bild för lg
  Eeh nej. Nyhetsrapporteringen i såväl AB som SvD strävar efter att vara neutral. Nyhetsvärderingen kan säkert variera (tex http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/10/31/bland-skojare-och-annonser/ resp http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13858878.ab) men ledare, krönikor och vissa kulturartiklar tar öppet ställning men bara för att en krönikör skriver något står inte tidningen nödvändigtvis bakom det. Johan Hakelius var tidigare ledarskribent på SvD men skriver numera krönikor i AB. Tror du han anlitades för att han har partibok (S)? Eller tror du att åsikterna han framför är hans egna och ofta går på tvärs med AB:s officiella linje på ledarsidan?
 7. Bild för Tove
  Tove
  Vill bara påpeka att Aftonbladet inte är en sossetidning längre. När den såldes för fem år sedan till ett norskt företag var det visserligen med förbehållet att dess ledare skulle vara socialdemokratisk, men resten av innehållet sades det ingenting om. Och läser du det innehållet idag så ser du ganska snabbt att den inte är en sossetidning.
 8. Bild för Jonas
  Jonas
  BRA text! Lite skitsamma att det är det är världens dubbelmoral att publicera den i NG (var det två eller tre nummer sedan den som ni raljerade över att gå ut bland arbetarklassen på Kungsgatan?) när den är så på pricken. Tack Mona!
 9. Bild för Susanne S
  Susanne S
  Men du kan väl för fan inte dra alla arbetarklasskaraktärer över en kam så där! Tabita är en varm skildring av en ensamstående mamma, med inspiration från Mia Skäringers egen mor. Ensam mamma röker är en parodi på programmet Ensam mamma söker(en ledtråd är bland annat att det rimmar). Det man driver med där är småkorkade program i sig, inte personerna i det och deras eventuella brist på utbildning. Malin Wollin är inte direkt överklass och har aldrig påstått att hon är det så att hon skulle se ner på Helena Seger av andra orsaker än att människan klär sig fult är inte heller så troligt. Blanda inte ihop humor och personligt tyckande om andras klädsmak med idioter som röstar på SD.
 10. Bild för lg
  Tove: AB har aldrig varit (S) på nyhetsplats, lika lite som SvD varit (M) på nyhetsplats (och nu har de samma ägare). Stockholmstidningen och AiP var/är S-märkta på nyhetsplats men kommersiella tidningar kan inte vara det: det är helt enkelt inte lönsamt eftersom allmänheten vill ha kvalitativa (nåja) nyheter, inte pamfletter när de köper en dagstidning. Däremot kan naturligtvis nyhetsvärderingen skilja sig åt mellan AB och, tex, DI - och den beror på målgruppen (AB:s läsare verkar ju gilla snyftreportage som beskriver hur synd det är om utsatta människor, sådant förekommer inte särskilt ofta i DN).
 11. Bild för Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa

  Bra skrivet! Det är så lätt att falla in i det slentrianmässiga hånandet, men det är inte okej att använda klassförakt som medel mot rasism!

 12. Bild för Gustav
  Gustav

  Verkligen rätt forum att publicera det här i! Hoppas både läsare och vissa redaktionsmedlemmar tar till sig och kanske fördjupar "sin" samhällsanalys en aning...

 13. Bild för philip
  philip

  Det säger en del om tiden vi lever i när t.o.m. Nöjesguiden skriver om klasskamp! Glädjande! Sen tycker jag iofs att artikeln inte är riktigt komplett. Det är nämligen inte bara så att klassförakt är fel sätt att bekämpa rasism - det är också en rent lögnaktig myt att rasism och fascism skulle bero på "okunskap" eller ha sitt ursprung hos arbetarklassen. Historiskt sett så har fascistsympatierna i Sverige framför allt funnits bland de övre klasserna, och när den har spritt sig så har den gjort de genom de tidningar och kanaler som dessa klasser kontrollerar. Att SD lyckats dra med sig en del arbetare beror säkert på just det som artikeln påpekar, men det förnekar inte det faktum att partiets ledarskikt härstammar från samma skikt som tyskvännerna under kriget.

 14. Bild för Kanske bara är jag som är dum, men
  Kanske bara är jag som är dum, men

  "men att raljera över människor på samhällets botten har alltid varit ett bekvämt sätt att rättfärdiga ett ojämlikt samhälle."
  Har det? Hur går det i sådant fall till, rent teoretiskt sett liksom?
  Jag tycker mest att denna mening låter väldigt tom.

 15. Bild för Ylva
  Ylva

  Jätte bra skrivet och mycket viktigt att det skrivs, jag håller helt med, men det är svårt, det är ju så lätt att ta upp den sterotypa white trash bilden och mitt klassförakt är min sämsta tedens som jag arbetar med varje dag.

 16. Bild för Jaje
  Jaje

  Lysande artikel. Krävs även öppen dialog, och ett slut på åsiktsfascismen i den del där nuvarande SD-röstare inte vågar lufta frågor, föreställningar och farhågor öppet utan att bli skällda för rassar och dylikt. Mörker skräms enklast bort med ljus, inte hugg, slag och förakt.

 17. Bild för Någon
  Någon

  Poängen med skämtet om y-namn som markör för brottslighet är just just för att jämföra med etnicitet, med slutsatsen att det är den socioekonomiska klassen som är avgörande och inte etniciteten.

 18. Bild för Eller så kan man prata om rätt sak

  Alltså, problemet är ju att det är dåligt med stor utomeuropeisk invandring. Lite dåligt för alla, och allra sämst för de som har det sämst. Ekonomiska och sociala kostnader är en bit, framväxande (ömsesidigt) rashat är en annan. Hade Sverige inte någon invandring att tala om, hade det inte funnits något problem att tala om med rasism heller. Där fallerar också hela resonemanget ovan. Man talar om ett symptom (att folk antingen säger otrevliga saker om/till invandrare, eller att de röstar på partier som vill begränsa invandringen), inte om problemet. Som är och förblir själva invandringen.

  Att stora delar av arbetarklassen inte gillar vänstern längre är ju helt enkelt för att vänstern inte företräder dess intressen på minsta lilla vis. Svenska lågutbildade skulle ha en mycket bättre situation om inte en och halv miljon konkurrenter tagits in i landet på trettio år. De gör med andra ord helt rätt som röstar på SD, och borde egentligen leta efter mer radikala alternativ. Att bekämpa "rasismen" är ungefär som att bekämpa "hip-hopen" och tro att det löser någonting.

  Och brottslighet korrelerar med klass, den orsakas inte av klass. Eller av klyftor, vilket om inte annat miljontals laglydiga indier som lever på ett par dollar om dagen i ett land fullt med märsor och skrytbyggen bevisar bortom allt rimligt tvivel.

 19. Bild för Pjotr
  Pjotr

  Problemet som jag ser det är hur man ska kunna förmedla till den vita arbetarklassen en mer verklighetsförankrad uppfattning kring SD:s politik så de förstår konsekvenserna. Man inte kan utlova vallöften som skattesänkningar, höjda pensioner och ersättningar och allt annat som de ska finansiera genom att skära ner på integrationspolitiken, det skulle enbart skapa mer utanförskap och social orättvisa.

  Sedan hur man ska förklara att invandringen faktiskt ökar skatteintäkterna på sikt, i och med att anhöriginvandring oftast är ungdomar och därmed inte kostat samhället hälften så mycket som infödda svenskar när de väl börjar arbeta. Med den åldrande befolkningen som vi har nu klarar vi oss inte med stängda gränser, det skulle skapa samma katastrof som Japan idag har som alltid haft en väldigt restriktiv invandringspolitik.

  SD kommer fortsätta växa även efter ett maktskifte om inte den rödgröna regeringen kan påvisa en politik där hela arbetarklassen kan känna sig inkluderad, såväl white trash som nyanlända. Alliansens arbetslinje har vi mycket att skylla utanförskapet på.

 20. Bild för Rupert
  Rupert

  PJOTR: Jag rekommenderar dig att gå igenom statsbudgeten för att hitta saker att förändra, jag gjorde det och hittade 232 miljarder i extra inkomster genom att ta bort jobbskatteavdraget, ränteavdraget, krogmomsen, normalisera arbetsgivaravgiften för unga, endast ta in kvotflyktingar, dra ned på regeringskansliet. Går säkert att hitta fler punkter, som Operan/Dramaten som kostar 1 miljard per år.

  Lägger vi sedan till alla arenor som kommunerna vill bygga utan att ha råd så är vi snart uppe i 250 miljarder i rena pengar som kan användas för att bryta utanförskapet med.

 21. Bild för Peter Banck
  Peter Banck

  Alla SDare jag känner kommer från arbetarbakgrund så sure, men att det är anledningen som nämns ovan kanske är en utlösande faktor, men deras retorik ger klara indikationer om vari problemet ligger!

 22. Bild för Hanna
  Hanna

  Svar till "KANSKE BARA ÄR JAG SOM ÄR DUM, MEN 2014-05-26 10:48": Betydelsen med meningen är att eftersom någon är så korkad i jämförelse med en annan så är det naturligt, rättvist om du så vill, att förhållandet inte är jämlikt.

 23. Bild för NORA LI
  NORA LI

  Med ena foten i arbetarklassen och ena i medelklassen kan jag intyga att intelligensnivån inte på något sätt är högre i den senare. Högre där är däremot självgodheten.

 24. Bild för Agnes
  Agnes

  Håller med Susanne som kommenterat här, om att Tabita i Mia & Klara inte alls är föraktfullt gjord. Hon är ju en av de mest sympatiska av deras karaktärer och jag känner flera Tabitor i verkliga livet - komplett med svanktatuering, rökning under fläkten och ett befriande "vulgärt" språk, sexuell frigjordhet och avslappnat förhållande till sin egen kropp som kanske inte är så vanligt hos medelklasskvinnor. Men ingen av dem skulle rösta på Sverigedemokraterna.

 25. Bild för A-Manda
  A-Manda

  Håller med Nora Li, har samma bakgrund och erfarenhet själv. Medelklassen i Sverige är fruktansvärt självgod och arrogant. De dömer andra människor på löpande band hela tiden. Ofta med hånskratt, eller nej inte hånskratt, de skrattar inte. De fnyser. Hånfnys. Över vita arbetarklass män eller vad som helst. Föredrar fan de männen framför era överlägsna hånflin. Sen ska de alltid framställa sig själva som så goda på sociala medier, men de beter sig svinigare än eddie meduza killarna på landet, tro mig. Är fan en kamp att hänga kvar och studera. Längtar tills jag kan flytta tillbaka till byn där jag kommer från igen med ärliga människor. Med brister, visst, men inget hyckleri och... beräknande hånfullhet som grundar sig i ett självförakt.

 26. Bild för Ken Wahl
  Ken Wahl

  Otydligt som satan och inte alls på bollen.

 27. Bild för Tomas Ericsson
  Tomas Ericsson

  Det här med att hela tiden kalla folk "rassar" förstärker ju bara klyftorna mellan de som identifierar sig med SD:s ståndpunkter (en allt större grupp) och etablissemanget, det är sådana här artiklar som hela tiden förstärker SD-anhängares kollektiva identitet och kommer leda till att samhället splittras ännu mer. Varje uns energi som spenderas med att fördöma en grupp människor förstärker dem, och varför inte leda med exempel och bota intoleras med tolerans? För hur botar man intolerans med än mer intolerans och även våld? Det är ju en märklig paradox.

 28. Bild för test
  test

  Handlar det inte bara om att "vänstern" blivit kidnappad av yuppies i innerstan?

  Klasskampen lever. Men röstar du på MP, jobbar med media, och ja... läser Nöjesguiden, så är du antagligen en av förtryckarna.

  Det blir ännu tydligare i Europa, där hela samhällen förstörts efter finanskrise i stor grad som effekt av odugliga åtgärder från karriärspolitiker, ofta socialliberala sådana. Men vår lösning är tydligen att kasta mer hat mot underklassen och dess dåliga smak och rösta på samma sorts politiker. Jag tror vi kan se var det slutar.

 29. Bild för test
  test

  Bra från danska Information. I Danmark har DF (motsvarande SD, men med mer populistisk än rasistisk historia) precis blivit största parti i EU-valet. Väljarna kommer från alla skikt, men speciellt är det Socialdemokraterna som blöder väljare:

  http://www.information.dk/498912

 30. Bild för Ingela
  Ingela

  Otroligt puckad kommentar att man skulle lägga ner Dramaten för att spara pengar. Är det något vårt land behöver drösvis av är det klassisk bildning, det är just bristen på bildning som gör att folk röstar brunt eller inte röstar alls.

 31. Bild för rupert
  rupert

  Ingela: det handlar bara om prioriteringar, jag prioriterar folket som bor i utanförskapet mer än opera/dramaten.

Skriv kommentar

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!