Foto: Thom Estifanos

Premiär: Riga Tiger - Fucking Åmål

09:38 12 Jun 2019

Senaste singeln inför albumet Om du tänker på tiden så går den.

Medlemmarna i Riga Tiger har en nästan kusligt bra förmåga att lyfta banala detaljer ur vardagen och göra fängslande låttexter av det. På deras senaste singel Fucking Åmål är det saker som att spela Pokemon på skolgården och att försöka vara snäll efter att ha sett Fucking Åmål som blir föremål för deras vardagsrealistiska låtskriveri. I samband med släppet ställde vi lite frågor till bandmedlemmarna Anton Graffman Larsson, Nils Thunberg, Kevin Gelsi, Linnéa Ljungblad, Karl Nordlund och Hjalmar Söderling Bille om den nya singeln.

Vad handlar er nya singel Fucking Åmål om?
– Vi har kallat den en tvärsnittsstudie i lågstadieromantik och det är nog en ganska rättvis bild. För oss handlar den om Påvelund och att åka buss fram och tillbaka mellan olika platser och personer, men för lyssnaren handlar den förhoppningsvis om något annat ställe där man kan åka buss.

Den känns betydligt gladare än ert senaste släpp, Still Gbg. Vad säger det om hur ert nya album kommer att låta?
– Det kommer låta just så, lite glatt och lite betydligt glattare! Arbetstiteln på vår nya skiva var från början “Synth-skivan” hehe, så det kanske kan avslöja lite om soundet. Vi köpte en synth för alla våra pengar och har varit i ett ekonomiskt haveri det senaste. Men den här låten är nog någon slags median för skivan, det blir lite mer synth på vissa låtar, lite mindre på andra. Lite gladare i vissa låtar, lite ledsnare i andra. Men alltid realism!

Om du tänker på tiden så går den är ju namnet på det kommande albumet. Är det inspirerat av att stå och glo på en kastrull med pastavatten som aldrig börjar koka?
– Ja, precis! Våga sätta plattan på åttan och unna dig lite tid att tänka på tiden. Men samtidigt kan det ju betyda precis tvärtom. Det är vad som gör titeln så fin, om vi får säga det själva. Det kan vara både en tröst och en jävla stress att tiden går, särskilt när man tänker på den.

Vilken plats i stan är den bästa utkiksplatsen för att bevittna vardagsrealism på Göteborgskt vis?
– Om du är i lägenheten mittemot Kevin i Vegastan kan du bevittna honom sleva i bolognesen kväll efter kväll för att sen sätta sig i soffan och öva på Super Smash för att en dag äntligen kunna besegra Captain Falcon-Anton. Annars brukar vi promenera runt i Vasastan och se oss själva för tio år sen, bli apfulla på Queen och köpa hamburgare på Sjuans. Det är något Göteborgskt i att inte ha jacka i ett spöregn i oktober som är så jävla fint. Sånt ser man i Vasastan.

Vad tycker ni egentligen om filmen Fucking Åmål?
– Förjävla bra, va! Nästan lika bra som vår nya singel.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!